Директор на детска градина печели дело в Кърджали срещу свой служител заради протест ,близки виждат конфликт на интереси

 Директор на детска градина печели дело в Окръжен съд в Кърджали.Той е наказал своя служителка с „предупреждение за уволнение” за участие в протест срещу него.Наказаната учителка обжалва пред Районен съд -Кърджали и печели делото. Магистратите отменят наказанието. Директорката обаче обжалва пред Окръжен съд и печели. Близки на служителката смятат,че има конфликт на интереси и магистратите в Кърджали е следвало да си направят отвод,защото директорката е съдебен заседател.

Публикуваме откъси от решението на Окръжен съд дословно в желанието си да бъдем безпристрастни:

С решение № 66/19.02.2023 г., постановено по гр. д. № 1292/2022 г. по описа на Районен съд – К., е отменено като незаконосъобразно наложеното на Л. Б. С. на длъжност „старши учител“ в ДГ „М.Г.“, гр. К. със заповед № 276/15.09.2022 г., издадена от ИД Директор на ДГ „М.Г.“, гр. К. дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“. С решението ответникът ДГ „М.Г.“, гр. К. е осъден да заплати на ищцата Л. Б. С. сумата от 420 лева с ДДС – разноски за адвокатско възнаграждение и по сметка на Районен съд – К. държавна такса в размер на 50 лева.

По делото е разпитан и свидетелят А.Н.П., медицинска сестра в ДГ „М.Г.“, гр. К.. От показанията й се установява, че на 18.07.2022 г. пред детската градина имало протест, организиран от родители на деца в градината. Установява също, че в този ден, към 08.15 часа покрай нея на входа на детската градина, където свидетелката приемала пристигащите на градина деца, минали ищцата Л. С. и учителката К. Д.а, и същите напуснали сградата на градина, запътвайки се към улицата извън детската градина. След 08.30 часа се качила да види на кого същите са оставили децата от сборните си групи и установила, че помощник-възпитателят Ц. С. е там и е събрала групите и на двете учителки в една от стаите. Заявява, че работещите в детската градина отговаряли за здравето на децата и никой нямал право да напуска работното си място без знанието и разрешението на директора. Когато им се налагало да напуснат сградата на градината, трябвало да поискат разрешение от директора, който определял кой да стои при децата на същата позиция.

  Съдът реши:ОТМЕНЯ изцяло Решение № 66/19.02.2023г., постановено по гр. д. № 1292/2022 г. по описа на Районен съд – К., вместо което ПОСТАНОВЯВА: ОТХВЪРЛЯ предявения от Л. Б. С., ЕГН **********, от гр. К., жк „В.“ **, вх. *, ет. *, ап. ** , на длъжност „старши учител“ в ДГ „М.Г.“, гр. К., иск с правно основание чл. 357 от КТ за признаване на Заповед № 276/15.09.2022 г., издадена от ИД Директор на ДГ „М.Г.“, гр. К., с която й е наложено дисциплинарно наказание „предупреждение за уволнение“ за незаконосъобразна и за нейната отмяна, като неоснователен. ОСЪЖДА Л. Б. С., ЕГН **********, от гр. К., жк „В.“ **, вх. *, ет. *, ап. ** да заплати на ДГ „М.Г.“, с ЕИК *********, гр. К., ул. „Д.“ №*, сумата в размер на 1 625 лв. разноски по делото, от които 25 лв. – заплатена държавна такса за въззивното производство, 800 лв. – адвокатско възнаграждение за първоинстанционното производство и 800 лв. –адвокатско възнаграждение за въззивното производство. На основание чл.280, ал.3, т.3 от ГПК, решението не подлежи на касационно обжалване.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини