1557 са подадените до момента заявления за отпускане на помощи за отопление

От 1 юли до момента в дирекциите “Социално подпомагане“ в областта са подадени 1557 заявления декларации за отпускане на помощи за отопление. За предходния отоплителен сезон подадените заявления са били 14642. Одобрените са били 11084 .

Припомняме, че в началото на месец юли започна приемът на заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон 2023/2024 г. Срокът е до 31.10.2023г.Те могат да се подават на място в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП), чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, по електронен път с квалифициран електронен подпис и по електронен път по реда на Закона за електронното управление.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2023 г. до 31 март 2024 г. Размерът й се определя със заповед на министъра на труда и социалната политика, съобразно решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията за бита от 1 юли. Месечния размер на целевата помощ за отопление за настоящия отоплителен сезон е в размер на 109,39лв. /546,95 лв./

Право на целева помощ за отопление имат лицата и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или равен от индивидуално определена граница за достъп до целева помощ за отопление за всяко лице, съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство. От тази година базата за достъп до помощта е обвързана с линията на бедност в страната, а не както до сега с гарантирания минимален доход.

В срок до 20 дни от подаването на заявлението-декларация социален работник извършва социална анкета и изготвя социален доклад, а в 7-дневен срок от изготвянето му директорът на ДСП или упълномощено от него лице издава заповед за отпускане или отказ за отпускане на помощта.

БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини