С изложба, включваща фотографии на ученици от Одрин и рисунки на художници от ОДК, се откри Месеца на Турция в Кърджали

Изображение 1 от 3

    С изложба, включваща фотографии на ученици от Одрин и рисунки на младите художници на ОДК-Кърджали, наречена „Заедно на един мост”, днес бе открит Месеца на Турция в Кърджали.  Организатори на събитието са община Кърджали и Посолството на Република Турция у нас.

    Изложбата бе експонирана пред сградата на Община Кърджали. Официални лица при откриването й бяха кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис, вицеконсулът в Генералното консулство на южната ни съседка в Пловдив Халиф Таръ Ислям, председателят на Общинския съвет Юсеин Ахмед, заместник-кметът Тунджай Шюкрю, председателят на групата съветници на ДПС в Общинския съвет Лятиф Расим, енорийският свещеник отец Петър Гарена и районния мюфтия Басри Еминефенди.

    Изложбата откри кметът на Кърджали доц. д-р Хасан Азис. В изявлението си той припомни, че идеята за Месеца на Турция в Кърджали е естествено продължение на проведените през годините Месец на Америка в Кърджали, десетдневки на Германия в Кърджали, наскоро проведения Месец на Испания в Кърджали. „Всичките тези инициативи са резултат на усилията на община Кърджали да изгражда мостове. Мостове на приятелството, на опознаването, на толерантността, на културните идентичности на Балканите и в Европа”, подчерта доц. д-р Азис. По думите му Община Кърджали ще продължава с подобни прояви на разширяване на приятелствата и с други държави и през следващите години.

    Доц. д-р Хасан Азис благодари на посланика на Р Турция в България  н.пр. Айлин Секизкьок, съорганизатор на Месеца на Турция в Кърджали, на консула на Р Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, партньор в организацията на мащабната проява.

    Месецът на Турция в Кърджали включва богата културна, религиозна и творческа програма, която се организира съвместно с побратимени общини от южната ни съседка, подчерта доц. д-р Хасан Азис. Предвиждат се прояви от побратимените общини от Одрин, Чорлу, Маниса. Ще бъде представено изкуството Ебру, концерт на симфоничния оркестър от Тракийския университет. Ще бъде представен и танца на дервишите. Ще бъде организирана и представена изложба в НЧ „Юмер Лютфи”.

    Предвидени са също делови срещи с бизнеса от тракийската част на Турция и Кърджали. Последната десетдневка на Месеца на Турция в Кърджали ще е посветена на турското кино. Филмите, осигурени от посолството на Р. Турция в България и Генералното консулство в Пловдив, ще бъдат прожектирани в новото кино „Арена”.  

    Вицеконсулът Халиф Таръ Ислям благодари на кмета доц.д-р Хасан Азис за чудесната инициатива за провеждане на месец на Америка в Кърджали. той благодари и на побратимените на Кърджали общини в Р Турция за съдействието при организирането на мащабната проява.

    Това съобщиха от Община Кърджали.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини