Протестиращи полицаи в Кърджали: Заплатите ни са колкото на продавач-консултанти, патрулираме с лични автомобили

Изображение 1 от 5

    Служители на ОД на МВР в Кърджали излязоха днес по обед на протест пред сградата на Полицията с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. В протеста се включиха профсъюзни членове на синдикално дружество 66-Кърджали.

    Неговият зам-председател Божидар Делийски бе категоричен, че недеволството сред служителите на реда зрее отдавна. Полицаите започват със стартова заплата от 1100  лева, колкото вземат продавач-консултантите. Патрулните автомобили са толкова амортизирани, че се налага от съображения за безопасност служителите на реда, да ползват по служба личните си коли. Непрекъснато полицаите се товарят с несвойствени задачи.  Напоследък заради мигрантския натиск те биват командировани по границата. Това оголва екипите в областта. Често се случва да дежури само един патрул, който не може да отреагира на всички сигнали. Младите полицаи не издържат и напускат. Един полицай се изгражда поне след 5 години служба.Това сподели пред журналисти Делийски.

      Протестът ни сега е продължение на недоволството ни от 2021 г., когато поискаме 30% увеличение на заплатите. Тогава ни дадоха 10% с обещанието, че увеличение ще има след реформи в МВР, подчерта Божидар Делийски. Според бившия министър Бойко Рашков реформа е извършена. Но пари все още няма. Сега настояваме за обещаните нови 10 процента. Искаме и по-добри условия за труд. През последните две години бе подменена компютърната техника, извършиха се ремонти, но патрулките са в окаяно състояние. Трябва и ново служебно облекло, каза още синдикалния лидер.

      Той бе категоричен, че исканията са отправени към Министерството на финансите. Вътрешният министър бил зад претенциите на протестиращите .Ако исканията не бъдат удовлетворени полицаите ще протестират на жълтите павета в столицата.

     Междувременно от правителство обявиха, че пари за увеличение на полицейските заплати в проекто-бюджета не са заложени.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини