ЕК поиска от Съвета на ЕС да закрие Механизма за сътрудничество и проверка за България

Европейската комисия днес изпрати писмо до Съвета на ЕС за намерението си да закрие Механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова на пресконференция, посветена на представянето на новия доклад за върховенството на закона в ЕС, пише БТА. 

Тя отбеляза, че отговорът от Съвета на ЕС се очаква до края на август. Йоурова отбеляза, че през 2019 г. Комисията представи последния доклад по механизма за нашата страна и тогава отчете, че изискванията са изпълнени, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

„Ще вземем предвид мнението на Съвета на ЕС и на Европейския парламент”, добави тя. По думите ѝ в България и Румъния има още какво да се направи за върховенството на правото, както и в останалите страни от ЕС. Йоурова препоръча дипломатически действия за постигането на положително решение за приемането на България и Румъния в Шенген, като уточни, че няма връзка между механизма и разширяването на европейското пространство без гранични проверки.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс посочи, че напоследък политическата обстановка в нашата страна е била сложна и приемането на реформи е било затруднено. „Надявам се настъпилите промени да улеснят необходимите реформи”, добави той.

Отпадането на Механизма за България коментира и бившият правосъден министър Надежда Йорданова във Facebook, като цитира Европейската комисия. „ЕК обяви новината току-що”, заявява тя.

Припомняме, че Механизмът беше създаден като преходна мярка за подпомагане на България и Румъния да наваксат с реформите след влизането си в Европейския съюз.

Показателите за България обхващат въпроси като независимостта, професионализма и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията и действията за борба с организираната престъпност.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини