Колонката на редактора:Комшулукът в Кърджали си личи на Байрама!

Комшулукът в Кърджали си личи на Байрама. Тогава християните засвидетелстват своето уважение към съгражданите си мюсюлмани. Те от своя страна щедро черпят с бонбони и мекици. Традицията датира от десетилетия. По възрастните кърджалийци си спомнят времето преди Възродителния процес, когато на Великден даряваха своите комшии мюсюлмани с боядисани яйца и козунаци. На Курбан Байрам им отвръщаха с месо от жертвени животни. За съжаление традицията секна ,но временно. Хората в Кърджали доказаха ,че ценят комшулука много повече от политическата конюнктура.

  Днес кмет, свещеник и мюфтия пият байрамско кафе. Градоначалникът е на великденското богослужение. Факт е, че в Кърджали продължаваме да честваме празниците си заедно. В дух на взаимно уважение.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гр
    Гражданин
    5 0
    08:29, 2 юли 2023
    Добре, че във вековете взаимното уважение и доверие между обикновените люде и днес продължава като комшулук. Етническите турци, мюсюлмани, етническите българи, християни и ДРУГИ пазят като зениците на очите си мира и разбирателството. Добре, че разума у хората винаги е определящ в посока ВЗАИМНО УВАЖЕНИЕ,не кафеджийските показности.....
  • 2
    Чо
    Човек
    3 0
    10:00, 2 юли 2023
    Въпреки превратностите на историята, хората си имат доверие, вяра и зачитане помежду им. В годините те не се поддаха нито веднъж на авантюристи "политици" и други и не влошиха спойката житейска в вековете, по братски. Добре, че ги има трудолюбивите, умни и честни братя турци, добре, че ги има братята българи разумни и мъдри.ТОЛЕРАНТНОСТТА Е ПАТЕНТ НА ХОРАТА ОТ ДЪЛГОВЕЧИЕТО! СЕГА НЕ Е ОТКРИТА ТОПЛАТА ВОДА!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини