ЕК одобри Илияна Иванова за еврокомисар. Ще поеме иновациите, науката и културата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар. Фон дер Лайен благодари на втория български кандидат Даниел Лорер.

Кандидатът за следващ български еврокомисар Илияна Иванова ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Това съобщи Иванова в профила си във Фейсбук. 

„Чест е моята кандидатура за български еврокомисар да бъде потвърдена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Благодаря ѝ за доверието да ми повери един от най-важните ресори, свързани с бъдещето на Европа - този на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Благодарение на усилията и успешната работа на Мария Габриел и нейния екип, този ресор включва най-голямата програма за научни изследвания в света - „Хоризонт Европа”. Заедно с “Еразъм+” и “Творческа Европа” общият бюджет на ресора е над 120 млрд. евро“, написа Иванова. 

Тя добави, че сега предстои нейното изслушване в Европейския парламент и потвърждаване на кандидатурата ѝ от Европейския съвет. 

„Убедена съм, че и ако Европарламентът одобри моята кандидатура, с опита ми като член на Европейската сметна палата и Европейския парламент, ще гарантирам продължение на успешното изпълнение на поверените ми политики. Ще дам най-доброто от себе си България да продължи да бъде достойно представена в Европейската комисия“, добави Илияна Иванова. 

Тя публикува и видеообръщение, в което каза, че ресорът е стратегически значим за България. 

Новият еврокомисар трябва да довърши мандата на доскорошния представител на страната ни в ЕК Мария Габриел, която беше избрана за вицепремиер и министър на външните работи. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини