Зомбита водят към осъзнаване ученици на „Славейков“ по проект в Германия

Ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ участваха в проект по Еразъм+ ,,Zombieland” (Земята на зомбитата). Проектът се осъществи в период от една седмица в малко градче близо до Франкфурт – Бад Мариенберг. „Програмата беше интересна и поучителна”, твърдят участвалите Мелвин Сюлейман, Павел Иванов, Есиен Гюрсес, Селин Джамбазова, Виктория Михайлова, Рая Карамилева, Емилия Карамфилова и Константин Дичев. Ръководители на групата са учителите по английски език Цветана Лафчиева и Елена Йосифова. Координатор на проекта е Europäische Jugendbildung "Think Europe". Целта на проекта е участниците да погледнат истината в грозни очи и да вземат съответните мерки – 40 младежи от България, Португалия, Чехия и Германия искат не само да разберат как изглежда зомби-вирусът, но и да открият как действа и в кои организми и политически организации вече е поел контрола. Амбициозната им задача е да намерят антивируса, за да попаднат младите отново в положение да водят живота на свободни, самоуверени и зрели хора.

Занятията започват още с пристигането, като през първия ден се провежда Фестивалът на зомбито, където участниците представят материал, разказващ за зомбитата в държавата, от която идват. Българският отбор представя филм и танц. По време на фестивала участниците се преобличат като истински зомбита със съответстващ грим.

Всеки ден по програма е изпълнен с игри, междукултурно обучение и сътрудничество, творчески упражнения за разказване на истории, откриване на индивидуални и колективни възможности, политически дискусии, интроспективен анализ, сърдечно образование (откриване кои сме всъщност и какъв живот искаме да водим), връзка с природата, упражнения за (повторно) свързване на точките между познанието тяло и емоция, практики за медитация и самоосъзнаване, игривост, разработване на противоотрова за лечение на Зомби-вируса и спасяване на света. Някои от игрите са насочени към построяване на град на бъдещето с ограничени средства, училище на бъдещето, създаване на приложение, участниците сами да измислят игри за зомбита, които да представят на Фестивала на зомбито. Като най-интересни се очертават „Водач и воден“, където единият човек е със затворени очи и бос, а другият трябва да го води през препятствия и различни терени в близкия до хотела парк, „Опознай отсрещния“, където двама човека сядат един срещу друг и трябва само от външния вид да предположат какви хора са – дали спортуват, дали харесват котките повече от кучетата, дали слушат рок или поп музика и т.н.

По време на планираната в програмата екскурзия до Бон групата посещава музей, разказващ за миграциите в Германия чрез изкуство. След посещението в музея, всяка група има три часа на разположение, за да разгледа града Бон. Организаторите Анна Мойесбергер и Анзелм Мария Зеллен препоръчват забележителностите, които си заслужават посещението на групите

В предпоследния ден от проекта, „зомбитата“ вече се превръщат в хора, но преди това участниците имат за задача да се гримират като зомбита, но този път по-реалистични от предишния – с фалшива кръв, рани, пробождания, разкъсани дрехи и т.н., след което им е направена индивидуална и групова фотосесия, точно преди осъзнаването и превръщането им отново в човеци.

По традиция в този вид проекти в последния ден от програмата следват думи на раздяла, с които участниците, през сълзи, си обещават, че това не е „сбогом“, а „до скоро“.

Автор на материала: Мелвин Сюлейман, 11в клас

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини