Дисертация на кърджалийка за православието в България бе определена за най-добрата в университета „Улу даг” в Бурса

 Дисертацията на кърджалийката Наргис Имамоглу за православието в България бе определена за  най-добър научен труд труд в университета „Улу даг” в Бурса.Авторитетно жури прецени,че тя  е най-успешния докторант в турския университет.Нашенката бе наградена на нарочна церемония.

Както Кърджали бг вести  писа Турция обръща поглед към българските архиви, отнасящи се към османския период. Анкара отдавна предоставя възможността наши османисти да изследват османските архиви в Истанбул. Сега се търси реципрочност, като се хвърля поглед и към нашето документално наследство. Първата лястовица е дисертацията на османистката Наргис Имамоглу,родом от Кърджали,но живееща в Бурса. Д-р Наргис Имамоглу защитава дисертация в университета „Улу даг” в Бурса на тема „Православната общност на Балканите под Османска власт по църковно-славянски и български архивни извори от XVIII-XIX в.”Тя работи в продължение на десет години в Народна библиотека „Св.св.Кирил и Методий” в ръкописния славянски отдел върху Български исторически архив. Научен ръководител й е проф.Джафер Чифчи. Трудът е в обем от 378 страници.

  Другата добра новина е,че нашата съгражданка ще специализира в продължение на 4 месеца в Българската академия на науките.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини