"Никой нищо не ми е казал". Нов пожар избухна в оръжеен склад на Гебрев в Карнобат

Нов, мощен пожар е избухнал в складово помещение в базата на оръжейната компания на Емилиян Гебрев ЕМКО в Карнобат, съобщи оръжейният производител пред Свободна Европа в неделя.

Това е втори пореден случай в този обект, след като пожар доведе до взривове на боеприпаси на 31 юли 2022 г. Сега е горяло друго складово помещение на територията на базата, но пожарът отново избухва в ранните часове на неделя, както и през миналото лято.

Оттогава тече разследване, за чийто ход прокуратурата не е изнасяла никаква официална информация оттогава. Свободна Европа нееднократно отправя писмени запитвания по темата, но не получи отговори.

По думите на Гебрев сегашният пожар е избухнал около 00:40 часа в неделя и за щастие няма пострадали хора от охраната на базата. Той описа случая като “непонятен, необясним”, тъй като в изгорялото складово помещение не е имало продукция, която може да се възпламени сама.

“Не мога да кажа какви са причините”, добави Гебрев пред Свободна Европа. Той добави, че той все още няма никаква информация от прокуратурата за версията, която се разследва по отношение на взривовете от миналото лято.

Предишният пожар

“Никой нищо не ми е казал, все едно нищо не е имало”, каза още Гебрев с уточнението, че разследващите изобщо не са го търсили след последния инцидент.

По повод случая от 31 юли 2022 г. бившият вътрешен министър Бойко Рашков каза през миналото лято, че “това не е никак случайно”. Рашков визираше натрупването на факти около личността на Гебрев, който беше отровен с вещество от семейството на Новичок през пролетта на 2015 г.

“Първо Новичокът, после със запора на имущество, спънки за бизнеса и данни за някои граждани, руски, които се появяват тук в нашата страна. И сега тази случка с неговите складове, твърде много факти се натрупаха, това никак не е случайно”, обобщи Рашков преди близо година.

По-старите случаи

База на компанията му ЕМКО става обект на подобни взривове още през 2011 г. - в Ловнидол. Този случай, заедно с две експлозии в завода на ВМЗ-Сопот в Иганово през 2015 г. и една в завод “Арсенал” край Мъглиж през 2020 г., са обект на общо разследване за предполагаеми руски саботажи от пролетта на 2021 г.

Тогава прокуратурата обяви, че е обединила разследванията по тези случаи в едно общо досъдебно производство заради данни, че зад тях стоят служители на руското военно разузнаване ГРУ. По това дело се разследва и евентуален палеж в сграда на МВР в София през 2015 г., при който са унищожени доказателства от взривовете в Иганово.

Прокуратурата съобщи, че разследва данни за руски саботажи в България през април 2021 г., едва след като чешкото правителство обвини Русия в "държавен тероризъм" заради смъртоносна експлозия в депо за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.

Междувременно британските власти и разследващият сайт Bellingcat идентифицираха руския екип на ГРУ, свързан с атаката срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Същите агенти впоследствие се оказаха свързани с експлозията в Чехия и с отравянето на Емилиян Гебрев в България през 2015 г.

Агентите на ГРУ

Двамата предполагаеми агенти на ГРУ, заподозрени от чешките власти, че стоят зад инцидента във Врбетице, са Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Те са същите, обвинени от Великобритания в отравянето на Скрипал заедно с Денис Сергеев, когото България пък разследва за отравянето на Гебрев.

Освен Сергеев (известен още като Сергей Федотов), задочни обвинения в България за опита за покушение срещу Гебрев имат още двама руски агенти - Егор Гордиенко (известен и като Георги Горшков) и Сергей Лютенко (известен и с прозвището Сергей Павлов).

През януари вече бившият главен прокурор Иван Гешев каза пред медиите в кулоарите на парламента, че прокуратурата е повдигнала задочни обвинения на общо шестима руски граждани и по делото за руски саботажи в български военни обекти. Той обаче не даде подробности.

Както Свободна Европа показа в своя документален филм “Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна”, публикуван през март, прокуратурата продължава да игнорира всички въпроси за хода на разследванията ѝ на експлозиите във военни обекти в България, станали в последните над 10 години. Досега нито един от тези случаи не е разкрит с влязла в сила присъда срещу някого.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини