Решението за какъв ресор ще отговаря следващият български еврокомисар е изцяло на фон дер Лайен

Решението за какъв ресор ще отговаря следващият български еврокомисар е изцяло на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел пред журналисти преди съвместното заседание на парламентарните комисии по отбрана и по външна политика.

От ЕК заявиха днес, че е рано да се каже за какво ще отговаря следващият български еврокомисар. Трябва да проявим уважение към председателя на ЕК, защото това е нейно решение и тя винаги го съобразява с приоритетите на ЕК и с възможността човекът, който поеме ресора, много бързо да даде следващите стъпки и резултати на очертаните действия, обясни Габриел. Това е свързано с компетентността и експертизата на кандидата. По време на интервюта излизат на преден план неговите качества и различните области, в които той може да допринесе, коментира външният министър.

"Винаги може да искаме и вярвам, че това е желанието - България да запази ресора, за който аз съм отговаряла четири години", каза още тя и добави, че в него е най-голямата програма за наука и иновации в света.

Габриел определи кандидатурата на ГЕРБ-СДС Илиана Иванова за еврокомисар като достойна. България може да изведе на преден план експертиза, много европейско виждане и политики, свързани с бъдещето и на България, и на ЕС, добави министърът. Другата кандидатура за български еврокомисар е на Даниел Лорер от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По повод решението на кабинета министър-председателят Николай Денков да ръководи делегацията за Срещата на върха на страните членки на НАТО във Вилнюс, Габриел каза, че то е в съответствие с Конституцията. "По време на срещата ще бъдат взети решения, които пряко се отнасят към правомощията на изпълнителната власт, засягат външната политика на страната, ресорни министерства. Няма прецедент", заяви вицепремиерът.

България има редовно правителство, тя е парламентарна република и иска да вземе своята позиция ясно. Вярвам в разума и диалога и че България може да спечели, ако институциите си сътрудничат и България говори на международната сцена в европейски план с единен и силен глас, коментира Мария Габриел.

Габриел и министърът на отбраната Тодор Тагарев са на изслушване в парламентарните комисии по отбрана и по външна политика във връзка с предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс. Съвместното заседание на комисиите е закрито.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини