Поредно дарение за болницата в Кърджали на фондация „Хюсние Кяшиф”,неонатологичното отдление получи свръх модерен апарат

Изображение 1 от 5

    Поредно дарение за многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали направи фондация „Хюсние Кяшиф”. Оделението за недоносени новородени получи свръх модерен апарат за обдишване на бебета, който е  последна дума на техниката. Той е на фирма „Дрегер” и е на стойност 42 000 лева. С него вече е спасен човешки живот. Това стана ясно днес на кратка церемония в неонатологичното отделение на здравното заведение.

      Отделението за недоносени деца от години изпитва нужда от модерен апарат за обдишване на новородени. Завеждащ отделението д-р Нурай Шабан се обръща за подкрепа към фондация „Нашите недоносени деца”, която събира 3000 лева от спомоществователи. За нуждата на отделението научава Председателя на УС на фондация „Хюсние Кяшиф”-Сибел Кяшиф. Тя сподели,че когато в семейство Кяшиф узнават за острата необходимост от такъв апарат,те решават веднага да направят дарение, защото се касае за човешки животи. Аз съм родена в тази болница,големият ми син също е роден тук. Свързана съм емоционално с нея, подчерта Сибел Кяшиф. Тя е категорична,че това дарение няма да е последното. Наследихме от нашия баща не само трудолюбието, но и това да сме съпричастни и да помагаме. Гласността за подобен род събития е заразителна за мнозина, които са решили да направят дарения, каза още Сибел Кяшиф.

      Дипл.инж.Кяшиф Кяшиф подчерта, че спомоществователството за МБАЛ”д-р Атанас Дафовски” е в помощ на цялата област.Това е болницата гръбнак на здравеопазването. Открихме завод в Кърджали, ще изградим и детска градина.Децата родени тук ще приемаме с предимство при нас, каза той.

    Завеждащ отделението д-р Нурай Шабан подчерта ,че дарението е направено в точното време и на точното място.Благодарение на заразителният пример са събрани пари и ще бъде купен още един апарат за обдишване.

     Изпълнителният директор на здравното заведение проф.д-р Тодор Черкезов д.м отбеляза отдадеността на медиците в отделението , която е трогнала семейство Кашиф.Той определи инж.Кяшиф Кяшиф и Сибел Кяшиф  като истински патриоти и родолюбци с големи сърца. Само такива хора могат да направят такъв жест. Помощта на дарители за болницата създава чувството за сигурност у пациентите. След Сибел се отзовават и спомощетвователи на национално ниво, но тя е първата. Тук борбата се води за всеки един човешки живот. Даде за пример спасяване на недоносено дете, което е оперирано в София,но първоначално е обдишвано тук. Кърджалийци вземат първата глътка въздух в тази болница. Затова и дарението предизвиква голяма радост не само у родителите,но и у цели родове,каза професорът.

     Проф.д-рЧеркезов посочи,че здравното заведение се модернизира стъпка по стъпка, благодарение на помощта на държавата ,но и на много дарители от региона. Освен технологичното обновление се набляга на условията за пациенти.Наскоро са направени стаи за новородени деца с идеални условия. Дарението е на фирма „Бехи”.

      Работим и за кадровото подсигуряване. Д-р Нурай Шабан е специалист неонатолог. Имаме договор със специалисти от Тракийския университет в Стара Загора и Медицинските университети в Пловдив и София. Стараем се да обезпечим отделението с отлични професионалисти, подчерта  проф.д-р Тодор Черкезов”.

     Д-р Шабан подари в знак на благодарност на Сибел Кяшиф дърво на живота.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Пр
      Приятел
      1 0
      15:45, 21 юни 2023
      Отличен другарю кяшиф! Поздравления!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини