Случай на Ку-треска е установен в Ардино, заразеният се лекува в Пловдив

Случай на Ку-треска е установен на територията на Кърджалийска област през изминалата седмица.Резултатите от изследванията на пациента са изпратени за анализ и потвържедие в Националната референтна лаборатория.Това сподели за Кърджали бг вести директорът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев.

  Директорът на дирекция в РЗИ д-р Таня Беловска от своя страна посочи,че пациентът е от Ардино.Насочен е към болница в Пловдив,тъй като в Кърджали няма клинична пътека за лечението му.

Ку-треска (на английски: Q fever) е природно-огнищно заболяване, което принадлежи към групата на зооантропонозите, т.е. засяга не само животни, но и хора. В научната литература то е известно още и със следните имена – Кланична треска, Куинсландска треска, Балкански грип, Query Fever и др. Нейният причинител е Coxiella burnetii. Той е изключително издръжлив и остава дълго време жизнеспособен във външна среда. Основният резервоар на заболяването при домашните животни са говедата, овцете и козите като причинителят се отделя, чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане. Клинически при животните заболяването се демонстрира с преждевременно раждане и аборт на плода и метрит с последвало безплодие при майката. При хората около 50% от болните показват клинична проява. Тя се демонстрира с треска продължаваща 1 – 2 седмици, главоболие, мускулни болки, повръщане, диария и др. Смъртните случаи при хората са рядкост – под 2%, а след преболедуване организмът изгражда продължителен имунитет.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини