Появиха се 4 нови сорта български домати: Дара, Сълзица, Розово сияние, Мини Мис

Дара, Сълзица, Розово сияние, Мини Мис са имената на четири нови сорта домати, създадени у нас през миналата година, съобщи за bTV председателят на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов. Два от сортовете са розови домати, а другите два - чери доматчета, уточни той.

Професорът каза, че единствено производството на домати и зеле се е увеличило, докато при други култури – като краставици, лук и картофи, има спад.

До голяма степен има значение вносната продукция. Една от причините за този дисбаланс, освен липсата на работна ръка и напояването, е, че вносът, идващ от Турция и Гърция, е по-евтин. Освен това техните зеленчуци излизат по-рано на пазара от нашите, заради по-топлия климат, обясни професорът.

Приоритетно в България се отглеждат зърнено-житни култури – около 85% от обработваемите земи са заети от жито, слънчоглед и царевица. Само 10,7% са трайните насаждения. Проблемът за този дисбаланс е комплексен, както вече отбелязах“, отбеляза той.

Производството на домати, което сме имали преди години, трудно може да се възстанови, но все пак се наблюдава известен ръст, коментира още председателят на Селскостопанската академия. „Тогава имахме по 780 000 тона домати на година. В момента произвеждаме 126 000 тона“, поясни проф. Банов.

Една от основните причини е това, че производството на плодове и зеленчуци е трудоемко, т.е. необходимо е да се прилага сериозен ръчен труд, а ние знаем, че демографските проблеми на България се задълбочават. Намирането на работна ръка, която да се използва при производството на плодове и зеленчуци, става все по-трудно, каза професорът.

Вторият проблем според него е свързан с поливането на тези култури.

Ние знаем, че земеделската продукция изисква напояване, което в момента трудно може да се осъществи. Проблемът е, че ние унищожихме нашите напоителни системи и в момента земеделците трябва да влагат допълнително пари за възстановяването им, което оскъпява продукцията, допълни той.

Професорът е категоричен, че българските домати могат да се разпознаят. Вносните имат т.нар. търговски вид – те са еднакви по размер, с правилна форма и доста твърди. Сортовете български домати не само се запазват в годините, но и се създават нови, каза проф. Банов.

Председателят на Селскостопанската академия коментира и щетите от проливните дъждове през последните дни. Той поясни, че сега се правят огледи и се описват пораженията.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини