Капитанът на Първия ученически гвардейски отряд към Езиковата гимназия присъства на среща с Папската гвардия във Ватикана

Изображение 1 от 2

    По специална покана на Папската швейцарска гвардия на 14 юни деца от Младежките гвардейски отряди и представители на Националната гвардейска част направиха изключително запомнящо се посещение във Ватикана, а отрядът на Езиковата гимназия  „Христо Ботев“ в град Кърджали бе достойно представен от Любослав Чивилиев

    Децата от младежките гвардейски отряди, гвардейци от Националната гвардия, директори на училища, представители на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“, университетски преподаватели, студенти от различни висши училища в България, придружени от медицински екип, посетиха Ватикана за множество инициативи.

    Планираната среща при папа Франциск бе отменена заради здравословното състояние на Светия Отец, който все още се възстановява в болница след хирургична операция.

    Извънредният и пълномощен посланик на Република България при Светия престол Н. Пр. Богдан Паташев прие групата и запозна гостите с историята и важните за България места във Ватикана.

    В базиликата „Св. Петър“ Монсиньор Бруно Линс, заместник-директор на Протокола на Държавния секретариат на Светия престол, поздрави лично всяко едно от децата и всички гости, като прие и нашите поздрави, пожелания за бързо оздравяване и специални подаръци за Папа Франциск.

    В историята на Младежките гвардейски отряди ще остане и забележителната лична среща с Командира на Папската Швейцарска гвардия, полковник Кристиян Граф, която се проведе във Ватикана. Там българските младежи представиха дейността си и зададоха много въпроси на своите домакини, които от своя страна запознаха младите гвардейци с историята на швейцарската гвардия и с достойнството и спецификите на службата.

    На срещата присъства и Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария при Светия престол (посланик в Бългaрия от 2014 до 2018 г.). Представители на Папската гвардия прекараха време заедно с участниците от българската делегация в градините на Папския урбански колеж и след това лично ги придружиха до Сикстинската капела.

    Със специална церемония бяха поднесени венци и цветя пред българската плоча в базиликата Санта Мария Маджоре, където папа Адриан II благославя през IX век просветителското дело на Св. Св. Кирил и Методий. Отец Пол Лаулор, приор на базиликата Сан Клементе, посрещна българските гвардейци, които положиха венец пред гроба на Св. Кирил в базиликата Сан Клементе.

    По време на визитата бяха дарени множество книги на издателство Софтпрес, изданията за България на различни езици, предназначени за малките пациенти и техните родители на Ватиканската педиатрична болница „Младенецът Исус“, чиито лекари са световни лидери в 20 детски специалности и лекуват в 10 болнични отделения.

    С вълнение Любослав Чивилиев – капитан на Първия ученически гвардейски отряд, сподели за личните си срещи и впечатления по време на визитата. Възпитаникът на Езиковата гимназия разказа с охота пред съучениците си в отряда за времето, прекарано с българската делегация, както и за възможността им да представят своята дейност и да задават въпроси на домакини си. Директорът на Гимназията - госпожа Даниела Павлова, поздрави капитана на Първия ученически гвардейски отряд за достойното представяне на училището и отряда на най-високо ниво и му пожела да продължава да носи Ботевия дух в сърцето си и да бъде пример за младото поколение. Всички членове на Първия ученически гвардейски отряд и неговият ръководител Христо Момчев бяха горди от изключителната чест гвардеец от отряда да бъде част от делегацията на сдружението „Младежки гвардейски отряди“ и предоставената му възможност да се докосне до богатата история на Рим и Ватикана.

    Това съобщиха от ръководството на училището.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини