Навършват се 100 години от екзекуцията на Александър Стамболийски, големият приятел на Ататюрк

Навършват се 100 години от екзекуцията на земеделският водач Александър Стамболийски, големия приятел на първият турски президент Мустафа Кемал Ататюрк. Пред век на 14 юни четници на скопския войвода Величко Велянов от ВМРО убиват Стаболийски в родната му къща в Славовица , обезобразяват тялото му и се гаврят с него. Дни по-рано срещу земеделския водач и министър председател на България е извършен държавен преврат. Военните яхват народното недоволство заради подписаният от Стамболийски през 1919 г.унизителен Ньойски договор, който бележи най-тежката национална катастрофа.

 След Първата световна война  на Османската империя е наложен капитулантския Севърски договор, срещу който с оръжие в ръка се изправя армията на Мустафа Кемал Ататюрк.

  В единодействието си с Ататюрк, Стамболийски вижда възможност за връщане на Западна Тракия.За това той постига договореност с Бащата на турците.

  За да избегне международната изолация земеделският водач залага на тесни отношения с Анкара,въпреки категоричната забрана на страните победителки в Първата световна война.

България снабдява тайно с оръжие,муниции и храни въоръжените сили на Турция. В Западна Тракия се създават съвместни българо-турски чети,които воюват срещу гръцките окупатори.

  Страната ни не позволява удар в гръб на армията на Ататюрк в направление на Истанбул.

  Ето какво казва в качеството си на министър-председател Александър Стамболийски:”Трябва да признаем заслугата на Турция в лицето на нейния велик държавник Кемал паша…Заедно с ревизията на Севърския договор ще започне ревизията на всички тежки клаузи на другите договори.Търпение ,нашите отношения с Турция,която сега става наш съсед,могат да бъдат само добри ,приятелски.Общите интереси ни диктуват да живеем в мир помежду си”.

  Алксандър Стамболийски и Мустафа Кемал Ататюрк са архитектите на договора за приятелство между Царство България и Република Турция известен като Ангорския договор.Той е подписан през 1925 г.,две години след смъртта на земеделският водач.В него са регламентирани правата на мюсюлманските малцинства в България и на българското в Турция.

 Заради заслугите на Александър Стамболийски за българо-турското приятелтво, изселническата организация „Бултюрк” излезе с предложение да се издигне негов паметник в Истанбул.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини