Кърджалийската болница на световно ниво с нов високотехнологичен център за образна диагностика

Изображение 1 от 4

    Болница „Д-р Атанас Дафовски” в Кърджали е на световно ниво с новия високотехнологичен център за образна диагностика.Тя придобива апаратура за ядрено-магнитен резонанс, с която могат да се похвалят най-развитите страни. През 2010 г.отново бяхме водещи,когато този род техника за първи път стъпи в Кърджали. Завиждат ни и в Хасково и в Смолян.Това сподели при откриването на новия център за образна диагностика в областната болница кметът на Кърджали д-р инж.Хасан Азис.Той благодари на ръководството на здравното заведение за придобивката, от която се ползват не само жителите на общината ,но и на областта.

     Думите му бяха потвърдени от Тодор Воденичаров,изпълнителен директор на „Сименс” за България.Той посочи че апаратурата за ядрено-магнитен резонанс доставена в Кърджали е последен модел.В момента с нея разполагат страни като САЩ и Германия.Тя притежава изкуствен интелект и голяма бързина.С нея работи утвърден в цялата страна специалист като д-р Владимир Възгечев. 

    Проф.д-р Тодор Черкезов д.м.посочи,че е изминат дълъг път в технологичното обновление на болницата.Първият скенер е доставен в далечната 1991 г.Кърджали е един от първите градове в страната,който разполага с такава апаратура.Сред първите сме и през 2010 г.,когато придобиваме апаратура за ядрено-магнитен резонанс.Освен тази нова техника във високотехнологичния център за образна диагностика влиза и нов скенер на медицинския център „Авицена”.Той закупува и нов компютърен томограф.

      Д-р Владимир Възгечев представи предимствата на новата апаратура,като подчерта високата степен на автоматизация и големи възможности за диагностика.Скоро ще можем да гледаме и сърца,обеща медикът.

    „МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“- АД в гр.Кърджали с нова високотехнологична медицинска апаратура в годината на 90-годишния си юбилей Общото събрание на акционерите на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“-АД отчете много добро изпълнение на медицинските и финансово-икономическите показатели от своята дейност в юбилейната 2022/2023 година, когато се навършват 90-години от създаването на болницата и 20 години от откриването на медицински център в нея . Към настоящия момент лечебното заведение запазва своя висок обществен рейтинг сред населението в Източните Родопи и остава най-предпочитаната болница за стационарно лечение в региона. Болницата изпраща юбилейната година с увеличен брой пациенти, предпочели да се лекуват в нея и с положителен финансов резулат от дейността, без просрочени задължения. В лечебното заведение работят 127 лекари, като половината от тях са на възраст до 40 години. По различните клинични специалности са зачислени 30 специализиращи млади лекари. Професионалистите по здравни грижи са 267, като 95 от тях са под 30-годишна възраст. Тези дни приключва инвестиционната програма , свързана с юбилея на болницата и на МЦ „Авицена“. Със средства на Министерството на здравеопазването е закупен нов ядрено –магнитен резонанс на стойност 2 112 279, 60 лв. с ДДС, а ръководството на МЦ „Авицена“ със собствени средства е закупило нов скенер за отделението по образна диагностика на стойност 762 000,00 лв. с ДДС. Новата високоспециализирана медицинска апаратура осигурява максимален комфорт за пациента с автоматично персонализирано адаптиране към характерните особености на всеки отделен пациент, намаляване продължителността на изследването до 10 минути в 75% от случаите и ограничаване на характерната шумова експозиция. Клиничните показания за диагностика са разширени и подобрени чрез използване на уникални иновативни технологии и изцяло нов софтуер. Апаратурата осигурява висока ефективност чрез постигане на добри и бързи финансови резултати чрез ниски разходи за поддръжка, бързо обслужване на пациента и изискване на минимален,но добре обучен персонал, с какъвто лечебното заведение разполага”.Това се казва в прессъобщение на болницата ,разпространено до медиите.

     Здравното заведение получи поздравителен адрес лично от президента на Република България Румен Радев.Държавният глава подчертава,че болницата продължава да се развива успешно и е една от най-добрите в страната.

    Георги Кулов

    Снимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини