Новото ядрено оръжие в Беларус - какво е то и кой го контролира

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че страната му е започнала да приема доставки на руски ядрени оръжия.

"Имаме ракети и бомби, които получихме от Русия", каза Лукашенко в интервю за руската държавна телевизия "Россия-1".

Беларуският президент допълни, че няма да се поколебае да нареди използването на руските тактически ядрени оръжия, ако страната му стане обект на агресия.

Всичко това поставя няколко въпроса - какви ще са ядрените оръжия в Беларус, къде ще са базирани те и кой ще ги контролира.

Какъв тип ще бъде ядреното оръжие в Беларус

Лукашенко съобщи, че ядрени оръжия в Беларус ще са с мощност от около 60 килотона. По думите му те са "3 пъти по-мощни от бомбата взривена над Хирошима". Това ги класифицира като тактически.

Този тип ядрени оръжия са предвидени за директна употреба на бойното поле. Целта им е да унищожават големи бойни групировки, щабове, укрепления и бази.

Тяхната мощност е по-голяма от атомните бомби, взривени над Хирошима и Нагасаки. Въпреки това силата им е между 100 и 1000 пъти по-малка от тази на стратегическите ядрени оръжия, предназначени да унищожат градове.

Кои ще са носителите му

Минск обяви, че носителят на тактическите ядрени заряди ще бъде щурмовият изтребител Су-25. Това предполага два сценария.

Според първия зарядите ще са монтирани на свободно падаща бомба. Според военните експерти подобна мисия би била доста рискова.

Самолетът има максимална скорост от 950 км/ч и таван на полета около 10 000 метра надморска височина. Това би означавало ограничено време за отдръпване от опасната зона. Теоретично Су-25 може да носи ядрената бомба PH-40, чиято мощност е около 30 килотона. Много е вероятно подобен сценарий да бъде "самоубийствен" за самолета.

Друг вариант е монтирането на ракета със сравнително малък обсег. Ракетата Х-29 има обсег от 30 километра и е част от въоръжението на Су-25. Тя обаче не може да носи ядрена глава.

Така експертите стигат до извода, че Су-25 ще трябва да преживее модификация, за да може да носи нов тип крилата ракета.

Има вероятност и информацията умишлено да е невярна. Беларус разполага още с МиГ-29, Су-27 и Су-30. Най-подходящ за ролята на носител на ядрено оръжие би бил Су-30. Той може да носи крилати ракети, чиято бойна глава тежи 300 килограма и може да е ядрена.

Владимир Путин обаче обяви, че основният носител на ядрените оръжия в Беларус ще бъде друг.

Преди време той каза, че мобилните балистични ракети "Искандер" вече са базирани в Беларус. Те имат обсег от 500 километра и могат да носят ядрени бойни глави.

В началото на февруари Лукашенко заяви, че има автономен контрол над руски комплекси "Искандер", базирани в страната му.

Тяхното свободно използване от страна на Минск обаче би било възможно единствено при военен сблъсък с НАТО. На теория Беларус и Русия са обединени в Съюзна държава и агресия срещу една от страните се тълкува като нападение и срещу другата. "Автономният контрол" над ракетните комплекси в Буларус може да се реализира единствено при Трета световна война.

Контрол и бази

Ядреното оръжие в Беларус ще бъде изцяло под руски контрол. Минск няма да е свободен в това да избира кога или срещу кого да използва зарядите. Тяхната употреба минава през получаване на съгласие от Москва. Разчетите им също са съгласувани с плановете на Кремъл.

Беларус граничи с три членки на НАТО - Полша, Литва и Латвия.

Военните бази в Беларус

Военните бази в Беларус

В близост до техните граници се намират няколко военни бази. Базата в Лида е само на 30 километра от границата с Литва и на 100 от тази с Полша.

Около Хродна, в непосредствена близост до границата с Полша, има цивилно летище с "двойно предназначение" и бетонни укрепления. Само на 60 километра от Полша се намира и военната база в Бяроза.

Около Полоцк има авиобаза, която е на 65 км от границата с Латвия.

По време на първата фаза на инвазията си в Украйна, Русия активно използваше базите в Лунинец и Бобруйск. Те са съответно на 50 км и на 150 км от границата с Украйна.

Всички тези инсталации са потенциален домакин на руското ядрено оръжие в Беларус.

Това поставя Варшава, Вилнюс, Рига и дори Талин в обсега на ракетите "Искандер" в Беларус. В зоната на попадение влизат всички пристанища на НАТО и бази в Балтийските страни. Единствено най-западната част на Полша е извън обхвата на ракетите.

Ако ядрените оръжия в Беларус се ползват срещу Украйна, то Лвов и Киев също са в обсега им.

Ядрените оръжия на САЩ в Европа

Русия не е първата страна, която разполага оръжия за масово поразяване в друга европейска страна. Към този момент САЩ са базирали свои ядрени оръжия в общо 5 европейски страни: Белгия, Нидерландия, Германия, Италия и Турция.

Във Военновъздушна база Инджирлик в Турция има около 50 ядрени бомби B61. В зависимост от вида им тяхната мощност може да е между 1 и 400 килотона.

Приблизителното местоположение на ядрените бази на САЩ и Русия в Европа

Приблизителното местоположение на ядрените бази на САЩ и Русия в Европа

Клайне Брогел в Белгия е дом на изтребители F-16 с ядрено оръжие. Американски самолети с ядрено оръжие има още в нидерландската база Волкел и германската Бюхел.

На 15 километра от Бреша в Северна Италия се намира базата в Геди, която пази 40 ядрени оръжия тип B61. Петдесет бройки от същата бомба се намират и в италианската база Авиано.

Ядрените оръжия на САЩ в Европа са изцяло под американски контрол. През 2022 година Полша поиска да приема американски ядрени оръжия на своя територия, но Вашингтон не е пристъпил към подобно действие.

Към този момент най-близкото до България ядрено оръжие на НАТО се намира на около 800 километра северозападно в италианската база Авиано. На около 1100 километра североизточно се намира най-близката руска база с ядрено оръжие до страната ни.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини