Нидерландия е знаелa за планове на Украйна за взривяване на "Северен поток", сочи разследване

Военното разузнаване на Нидерландия (MIVD) е получило информация за планове на Украйна да саботира "Северен поток" няколко месеца преди експлозиите. Това сочи съвместно разследване на няколко германски и нидерландски медии, публикувано във вторник от нидерландската радио и телевизионна корпорация, германския вестник Die Zeit и асоциацията на германските обществени медии ARD.

През септември 2022 г. газопроводът "Северен поток", предназначен да пренася газ от Русия до Европа, беше взривен, но виновниците все още не са установени. В изявления на НАТО тогава беше съобщено, че течовете от двата руски газопровода "Северен поток" - в датски и шведски води на Балтийско море, са резултат от "умишлени, безразсъдни и безотговорни актове на саботаж".

Руските власти смятат, че САЩ и техните съюзници са заинтересовани от инцидента. В западни медии се появиха съобщения, че експлозиите може да са били организирани от проукраинска групировка, която не е свързана с правителството на никоя страна. Няколко други публикации говорят за възможното участие на Русия в тези експлозии.

Според резултатите от журналистическото разследването, публикувано във вторник, в началото на юни 2022 г. MIVD е научило за планираната операция от източник в Украйна. Авторите пишат, че разузнаването на Нидерландия е получило план, според който командирът на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е трябвало да ръководи операцията, а самата диверсия е трябвало да бъде извършена в средата на юни от малка група водолази на платноходка.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски не е трябвало да знае за този план, според разследването.

След като е получило информацията, нидерландското разузнаване се е свързало с разузнаването на САЩ, което е предупредило Украйна да не изпълнява този план, пише в разследването. В средата на юни нямаше експлозии, но през септември някой саботира "Северен поток", използвайки същия сценарий, който нидерландското разузнаване е получило през юни.

От вътрешното министерство, от разузнавателното управление и канцеларията на президента на Украйна са отказали коментар пред журналисти.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини