Toyota планира ново поколение електромобили с пробег близо 1000 километра

Японската автомобилна компания "Тойота" (Toyota Motor Corp.) обяви, че през 2027 г. ще представи ново поколение електромобили, които ще бъдат оборудвани с нов тип батерии - със твърд електролит, предаде Киодо. Тези батерии, за разлика от използваните масово в момента, имат твърд електролит вместо течен и позволяват значително увеличаване на пробега, на времето за зареждане, като са и по-пожароустойчиви, повишавайки по този начин сигурността на автомобила.

Новата батерия, която може да издържи на температури от над 100 градуса по Целзий и е по-устойчива на износване, като тя има потенциала да увеличи двойно пробега на единствения до момента изцяло електрически модел на "Тойота"  bZ4X, който в момента е около 400 километра.

Японският производител се стреми да постигне пробег от 1000 километра, заяви днес във видео Такеро Като, ръководител на отдела на компанията, отговарящ за разработването на електромобили.

Автомобилният производител, който преди не намираше за нужно да разработва изцяло електрически превозни средства, обяви през април, че планира да продава по 1,5 милиона електромобила на година и да пусне 10 нови модела до 2026 г.

Глобалните автомобилни производители бързат да разработят изцяло твърдотелни батерии, като "Нисан" (Nissan Motor Co.) и "Хонда" (Honda Motor Co. ) се стремят да ги въведат в електромобилите си съответно до 2028 г. и до 2030 г. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини