Четвъртокласниците от Кърджали са на дъното по резултати от националното външно оценяване

Четвъртокласниците от Кърджали за поредна година са на едно от последните места в страната с най-ниски резултати от Националното външно оценяване по БЕЛ и математика,  каза  Ангелина Костова, директор на Регионалното управление по образованието в Кърджали:

"От 1050 четвъртокласници на територията на регион Кърджали, на изпита по български език са се явили 990 ученици, а на изпита по математика 994. Резултатите по български език са средно 60,6 точки за регион Кърджали, като на национално ниво средният резултат и 70,52 точки, което означава, че ние сме я с около 10 пункта под средното ниво на национално ниво. В сравнение с миналата година имаме много малко понижение - за миналата година средният резултат за регион Кърджали е бил 61,4 точки. По математика средният резултат е 58,69 точки, а за миналата година е било 48,65 точки, което показва, че тази година имаме малко завишение на успеха, а и на национално ниво средният резултат е 60,71 точки". 

За страната, средна оценка „много добър“ е резултатът, който са постигнали четвъртокласниците на националното външно оценяване. На него се явиха над 52 500 деца. По български език и литература учениците са изкарали средно 70,5 точки от 100, резултат съизмерим с този от миналата година. Повишение със 7 т. в сравнение с 2022 г. има в средния резултат по математика, който е 64,4 т. от 100. По скалата за превръщане на точките в оценки, при което среден (3) се поставя на 30% от максималния брой точки, резултатът и по двата предмета е „много добър“.

Анализът показва, че учениците имат по-добри познания по български език и литература  отколкото по математика.

БНР Радио Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини