WSJ: Украинското контранастъпление зависи от оръжие, което не стреля

В контранастъплението на Украйна, което се разширява, някои от най-важните военни съоръжения не произвеждат нито един изстрел. Това оборудване помага на киевските войски да се придвижат напред, за да прогонят окопаните сили на Москва.

Wall Street Journal пише, че подобни оръжия са жизненоважни, тъй като танковете, ракетните установки и бойните машини на пехотата изискват огромна подкрепа, за да пробият.

Оборудването включва всичко - от мобилни резервоари за гориво и вода, медицински камиони и камиони за поддръжка до необичайни превозни средства, които поставят преносими мостове или разминират полета. Те носят боеприпаси, храна, резервни части и смазочни материали, необходими за тромавото взривозащитено оборудване.

"Трудно е за цивилните да си представят количеството подкрепа, необходимо за мобилна ударна сила", каза пенсионираният генерал Питър "Дюк" Делука, който е служил в Инженерния корпус на армията на САЩ. Той сравнява "менажерията от оборудване" с Ноевия ковчег, защото, за разлика от армадите с идентични оръжия, това е колекция от различни превозни средства, използвани в малък брой.

Едно от превозните средства, германската бронирана спасителна машина Bergepanzer 2, вече успешно спаси повреден танк Leopard 2 на бойното поле миналата седмица, каза украински танкист, известен като Ковал.

В допълнение, кадри, разпространени от Русия, показват повреден Bergepanzer в минно поле до три изоставени Леопард 2 и други украински превозни средства, които изглежда са били повредени от експлозиите.

Повече от година западните съюзници на Киев доставят тежка военна техника, включително бойни танкове, полеви оръдия, бойни машини и бронетранспортьори. По-малко видими в списъците с доставено оборудване са елементи като 8 логистични превозни средства, 18 бронирани мостови системи и 54 тактически превозни средства за спасяване, които САЩ предоставиха на Украйна. Оборудването, използвано за така нареченото бойно инженерство, снабдяване и поддръжка, е жизненоважно за всеки елемент от украинската офанзива. Киевските войски атакуват руските отбранителни линии, които включват окопи, наземни бариери и минни полета.

"Следващата стъпка е пробив - пробив на тези отбранителни линии, които те изграждаха от месеци", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Заедно с 14-те танка Challenger 2, които Обединеното кралство дари на Украйна, Лондон достави и неизвестен брой бронирани евакуационни машини Challenger, които по същество са готови за бой мобилни ремонтни станции. Модифицираният танк с кран, лебедка и булдозер, но без купол, може да носи резервен двигател и трансмисия Challenger, както и екип от механици, необходими за спиране в бокса на бойното поле.

Оборудването има решаващо значение, защото в офанзивата, която Украйна предприема, скоростта е ключ към успеха. Ако украинските войски пробият руските позиции, те ще искат да придвижат възможно най-много подкрепления, за да минат в тила на защитниците и да напреднат, преди Москва да може да мобилизира контраатака.

"Начинът, по който създавате темпо и оперативен обсег, зависи от логистиката", каза Бенджамин Йенсен, професор по стратегически изследвания в Училището за напреднали военни действия в Университета на морската пехота в Куантико, Вирджиния.

Украинското настъпление е много сложно, тъй като в по-голямата част от фронтовата линия войските трябва да напредват на открити терени, без подкрепата на авиацията и под руско наблудение. Ако достигнат препятствия, помощното оборудване става толкова важно, колкото и боеприпасите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини