Нивото на водата около взривения язовир "Нова Каховка" се е покачило с пет метра

Нивото на водата около язовира "Нова Каховка" в Южна Украйна, който бе взривен през нощта, се е повишило с пет метра, като няколко острова надолу по течението вече са изцяло залети, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости, цитирана от Ройтерс и БТА.

Около 22 000 души, живеещи в 14 населени места в украинската Херсонска област, са изложени на риск от наводнения след взрива, съобщи днес назначеният от Москва ръководител на областта.

Около 80 населени места са в зоната на потенциално наводнение и повечето от тях са временно окупирани от противника, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко, цитиран от Униан.

Той отбеляза, че основната задача сега е да се евакуират колкото е възможно повече хора, "да бъдат спасени от последствията от поредната терористична атака на империята на злото", защото Русия може само да унищожава.

"Приижда вода. Ситуацията се усложнява от това, че някои пътища са отнесени. Това прави невъзможно пътуването до определени населени места. Евакуационните групи търсят други пътища. Към 10:00 часа вече са евакуирани 742 души", отбелязва Клименко.

По думите му се оказва помощ на гражданите в освободената дясна част на Херсонска област. "Притесняваме се за нашите хора, които останаха във временно окупирания ляв бряг в региона, защото животът няма стойност за руските терористи", отбелязва министърът.

Той подчерта, че "по-глобална заплаха е ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от врага". Той подчерта, че Русия трябва да се оттегли от АЕЦ, защото това е проблем за сигурността не само на Украйна.

Взрвена отвътре

Нашествениците взривиха язовира на Каховската водноелектрическа централа отвътре. Естеството на поврежденията опровергава фалшивите руски твърдения за предполагаем "ракетен удар на въоръжените сили на Украйна".

Това съобщи ръководителят на Съвместния координационен пресцентър на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк в ефира на Радио Свобода.

"Абсолютно, това не е ракетен удар. Това се вижда дори от естеството на поврежденията, външния вид на самия язовир. Ясно е, че експлозията е станала отвътре", каза Гуменюк.

Язовир "Нова Каховка"

Сутринта на 6 юни бе съобщено за взривяване на взовирната стена на язовика. Тя е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област. Украйна вече започна евакуация на населението от районите, в които има риск от наводнения. В язовира нивото на водата бързо пада.

Според полицейския доклад в потенциалната зона на наводнение на десния бряг на река Днепър са селата Николаевка, Олговка, Льво, Тягинка, Понятовка, Ивановка, Токаровка, Понятовка, Приднепровское, Садовое и отчасти град Херсон - Остров Корабел.

В много населени места има проблеми с водоснабдяването, по-специално в Кривой Рог, Марганец и Никопол.

Президентът Володимир Зеленски свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана заради взривяването на язовирната стена на водноелектрическата централа Каховка.

Укрхидроенерго заяви, че Каховската водноелектрическа централа не може да бъде възстановена в предишния ѝ вид.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини