1067 язовира са регистрирани на територията на Кърджалийска област, тече проверка за състоянието им

    1067 язовира са регистрирани на територията на Кърджалийска област и те са включени в специален класификатор. По брой на язовирите сме на второ място в страната след Хасковска област. Само за година всички те са посетени и включени в специален класификатор от комисия под ръководството на Сергей Хаджиев, младши експерт в Областна администрация. Кърджалийска област е сред водещите в страната по класификация на язовирите. Проверени са съоръженията им, изпускатели,преливници, обем. Това съобщи за Кърджали бг вести областният управител Даниел Делчев.

      Сергей Хаджиев посочи,че на 17 март е представил пред губернатора отчет за работата на междуведомствената комисия. Язовирите са класифицирани в три категории:Първа категория е с висока степен на потенциална опасност-76 броя; Втора категория са със значителна степен на потенциална опасност-93 броя и Третата степен са с ниска степен на потенциална опасност-653 броя.Има и малки язовири ,които не подлежат на контрол.Техният брой е 245 броя.

      В момента се проверяват язовирите от Първа и Втора категория. Обходени са всички общини с изключение на Кърджали,каза още Сергей Хаджиев. Проверени са общо 169 водоема. Предстои проверка и на язовирите „Кърджали”; ”Студен кладенец” и „Боровица”.Те се водят като значими за страната язовири по Закона за водите. Ще бъдат проверени накрая,тъй като са със специален надзор.

      За сега няма основания за тревоги.80% от водоемите са под прага на преливане и имат свободни обеми да приемат води от дъждовете.99% от тях са със земнонасипни стени.

      Основният проблем,който е констатиран при класифицирането на язовирите и проверките е, че водоемите нямат пълна документация. Години наред окомплектоването й се е пренебрегвало. Това подчерта областният управител Даниел Делчев. Той каза че през последните години рязко е намаляло наемането на язовири за рибовъдство от фирми,заради задължението да ги поддържат в изправност.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини