Дисертация на кърджалийка за православието в България сред петте най-добри в Бурса

Дисертацията на кърджалийката Наргис Имамоглу за православието в България е сред номинираните пет за най-добър труд в университета „Улу даг” в Бурса.Предстои авторитетно жури да прецени,кой е най-успешния докторат в турския университет,което ще стане тези дни.Нашенката е поканена на тържествена церемония.

Както Кърджали бг вести  писа Турция обръща поглед към българските архиви, отнасящи се към османския период. Анкара отдавна предоставя възможността наши османисти да изследват османските архиви в Истанбул. Сега се търси реципрочност, като се хвърля поглед и към нашето документално наследство. Първата лястовица е дисертацията на османистката Наргис Имамоглу,родом от Кърджали,но живееща в Бурса. Д-р Наргис Имамоглу защитава дисертация в университета „Улу даг” в Бурса на тема „Православната общност на Балканите под Османска власт по църковно-славянски и български архивни извори от XVIII-XIX в.”Тя работи в продължение на десет години в Народна библиотека „Св.св.Кирил и Методий” в ръкописния славянски отдел върху Български исторически архив. Научен ръководител й е проф.Джафер Чифчи. Трудът е в обем от 378 страници.

  Другата добра новина е,че нашата съгражданка ще специализира в продължение на 4 месеца в Българската академия на науките.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини