Сарафов подаде сигнал срещу Гешев, той предложи на ВСС да му наложи дисциплинарно наказание

Главният прокурор Иван Гешев предложи на Висшия съдебен съвет (ВСС) да наложи дисциплинарно наказание на заместника му Борислав Сарафов. Това съобщиха от ВСС.

По-рано днес Сарафов подаде сигнал срещу Гешев в градската прокуратура, както и до ВСС с молба за образуване на дисциплинарно производство срещу главния прокурор.

Депозираният в деловодството на ВСС сигнал от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор, е за проверка на посочени обстоятелства за нарушение на чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България от Иван Гешев – главен прокурор на Република България, съобщи БТА, които са направили запитване.

Сигналът от Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев, постъпил днес в СГП е за евентуално извършено престъпление от него, съобщава БТА.

Вчера Иван Гешев заяви пред медиите, че казал на Сарафов да прецени дали "моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката, предвид предателството към българската прокуратура и към българите, това е негова преценка". В отговор Сарафов поиска ВСС да отстрани Гешев като главен прокурор.

Също вчера Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, заяви пред БНР, че процедурата във ВСС за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев все още не е задвижена. Към този момент няма върнати писмени доказателства за връчването на документа - срещу подпис от Иван Гешев, за да започне да тече седемдневният срок. Магистратът обясни, че в правилата не е посочено колко време Гешев може да забави подписването на съобщението, след получаването му.

На 12 май във ВСС е получено предложение от шестима членове на Съвета за предсрочно освобождаване на главния прокурор от поста му, и още тогава Магдалинчев е разпоредил препис от това предложение и с приложени към него доказателства да бъде изпратено на Гешев.

И Гешев, и Сарафов вчера публично обявиха, че няма да подават оставка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини