ПП-ДБ обвинява Десислава Атанасова, че нарушила джентълменското споразумение, тя отговаря

Десислава Атанасова от ГЕРБ наруши джентълменското споразумение, заяви председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков и съпредседателят на "Демократична България" на брифинг в кулоарите на парламента.

Имаме причини да бъдем внимателни в отношенията си с ГЕРБ-СДС, защото във всеки един момент може да се окаже, че това, което сме се споразумели, може да бъде нарушено, поставяйки допълнителни условия или различни други акценти, заяви Николай Денков.

Денков коментира, че със свое изказване от днес, направено от парламентарната трибуна, Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС е нарушила предварителното споразумение между двете формации. Той припомни, че освен избор на председател на парламента, който пост беше зает от Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, споразумението е предвиждало на ротация да подлежи и ръководството на Комисията по правни въпроси, чийто председател да бъде излъчен от ПП-ДБ. 

Десислава Атанасова всъщност наруши това споразумение. Това трябва да бъде ясно на всички. Надявам се, че ГЕРБ-СДС ще преразгледа тази си позиция и ще се върне на позицията, която заедно преди това сме уточнили, заяви още Денков.

Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ, допълни, че от формацията не могат да бъдат уверени в общи действия между първите две сили в парламента, след като не се спазват джентълменски споразумения. 

Повод за позицията на групата на ПП-ДБ станаха думи на Атанасова от тази сутрин. Тя заяви, че "една или друга комисия единствено може да се случи", ако на насрочената за 17:00 ч. среща днес се постигне споразумение за общо управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отговoри на обвиненията на ПП-ДБ, че е нарушила джентълменското споразумение между двете най-големи парламентарно представени формации.

Джентълменското споразумение, което в конструктивен и добър диалог с „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) постигнахме, не е изчерпано. И тогава, и сега то беше заедно с ангажимента Народното събрание (НС) да работи повече от три месеца, за да има ротация на председателя на правната комисия и на парламента, заяви в изявление пред медиите в НС Атанасова.

Към този момент ние не знаем какъв ще бъде животът на 49-ото НС, посочи тя. Уверяваме ПП-ДБ , че единствено от нас и от тях зависи животът на този парламент да бъде дълъг, той да излъчи редовно правителство, и в този случай темата с ротацията на председателя на парламента и на правната комисия не стои под въпрос, това споразумение ще бъде спазено, обяви Десислава Атанасова. И допълни, че очаква ПП-ДБ на среща днес с кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС и се надява, че те ще осигурят дългия живот на българския парламент и редовно правителство, като подкрепят кабинета на Мария Габриел.

Днес лидерите на ПП-ДБ ще разговарят с номинираната за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

При откриване на заседанието ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си размениха реплики, след като съпредседателят на парламентарната група на втората политическа сила Николай Денков поиска в дневния ред да бъде включена точка за избор на председател на правната комисия. В резултат на разменени реплики между Атанасова и Денков, председателят на парламента Росен Желязков свика председателски съвет след изслушването на финансовия министър Росица Велкова. Предложението за тази среща в кабинета му за пореден разговор между председателите на ПГ дойде от Десислава Атанасова. Тя изрази надежда, че в 17.00 часа ще има разбирателство между първите две партии в НС за общо управление.

Пътят до 17.00 часа минава през джентълменското споразумение между ГЕРБ и ПП/ДБ за председателските места в парламентарните комисии, коментира Росен Желязков.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини