Тази събота /13.05/ Регионалният исторически музей и Художествената галерия ще се включат в традиционната Европейска нощ на музеите

Изображение 1 от 3

    Тази събота /13.05/ Регионалният исторически музей и Художествената галерия ще се включат в традиционната Европейска нощ на музеите.
    През целия ден, заедно с постоянните изложби на музея -„Уникатите в уникална среда“ – експозиция Праистория VI-II хилядолетие пр.Хр., Въоръжение и снаряжение от фонда на РИМ – Перник, „Пришълец от палеогена“ – сбирка минерали, „В нашите земи от праисторията до средновековието“ и „Етнография“, перничани и гостите на града ще могат да видят и много нови изложби и събития. Традиционното за Нощта на музеите събитие „Един експонат, една изложба“ ще започне в 19:00 ч. и тази година ще представи възпоменателния знак, връчен на княз Фердинанд при откриването на жп линията София – Перник през 1893 г. Веднага след това ще бъде открита гостуващата изложба на РИМ-София и „Къща шапките“ - „Шапката, някога и сега“, ще бъдат наградени и дарители и приятели на музея. След награждаването ще започне концертът на камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов и Дамски вокален ансамбъл „Агапе“ с диригент Бойка Огнянова.
    От 11:00 ч. до 23:00 ч. перничани и гостите на града ни ще могат да разгледат и изложбата „Сърцето на България“ в подземния минем музей. Между 11:00 ч. и 17:00 ч. на Пернишката крепост изложбата „Немила - недрага“ ще представи археологическите разкопки на църквата „Св.Спас"
    От 20:00 ч. до полунощ за посетители ще бъдат отворени галериите „Любен Гайдаров“ и „Арт салон“.
    В Европейската нощ на музеите и галериите ще може да бъде посетена и сградата на Минната дирекция. Архитектурното бижу на Перник представя музейната колекция на пернишката художествена галерия, ще могат да бъдат разгледани и изложбата на сурвакарски костюми, картината „Харамии“ на художника Христо Берберов, полилея, изработен от перка на аероплан, както и обновените зали и кабинети на един от символите на Перник.

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини