13 училища участваха в кампанията за рециклиране, победителят предаде 905кг, а друго школо - 9кг

    13 училища и 10 детски градини от община Димитровград се включиха в кампанията за рециклиране на пластмасови бутилки и метални кенчета. Общото количество събрани отпадъци за рециклиране бе 2,1 тона.

    Целта на организаторите на кампанията "Градска рециклиада" е да се увеличат с поне 70% събираемостта на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове на територията на общината за периода от март до декември 2023 г., спрямо същия период на миналата година. Ако целта бъде постигната, ЕКОПАК ще осигури автоматични дефибрилатори, които ще бъдат поставени на обществени места, чрез които може да бъде оказвана животоспасяваща първа помощ при сърдечен арест.

    Днес бе официалното награждаване на най-изявилите се в кампанията, като наградите на спечелилите бяха връчени от кмета на общината, Иво Димов. Той посрещна участниците с думите "Благодаря на всички вас, че се включихте в кампанията "Градска рециклиада". Въпреки, че имаме категоричен победител в кампанията, не това е най-важното - най-важното е да създаваме екологични навици в децата, защото няма нищо по-важно от това да възпитаваме в децата мисленето за разделно събиране на отпадъците. Това ще ни даде възможност да живеем в един по-чист град, в една по-добра градска среда и да пазим природата."

    Учениците от община Димитровград са събрали общо 1556кг отпадъци за рециклиране, като на категоричното първо място сред 13-те училища заема ОУ "Алеко Константинов", което е предало 905кг. Второто място в кампанията е за ОУ "Димитър Матевски", от град Меричлери с 110кг., следвано от СУ "Любен Каравелов", които са предали 105кг. Поощрителна награда грабна ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" от кв. Черноконево с предадени 91кг. отпадъци за рециклиране.

    ОУ" Пенчо Славейков" - 67кг.

    ОУ "П.К. Яворов" от кв. Малада гвардия - 56кг.

    ОУ "Хр. Смирненски" от с. Радиево - 55кг.

    ОУ "Хр. Ботев" с. Крепост - 53кг.

    ЕГ "Иван Богоров" - 50кг.

    ОУ "Васил Левски" от с. Ябълково - 31кг.

    ПМГ "Иван Вазов" - 14кг.

    ПГ "Асен Златаров" - 10кг.

    ОУ "Васил Леевски" - 9кг.

    В друга категория се съревноваваха и детските гради в общината, те събраха общо 544кг, победител сред тях е ДГ1 с градините "Роза"( 51кг.) и "Звънче" (120кг.), които са предали общо 171кг. Второ място заема детска градина "Райна Кнегиня" със 158кг., на трето място е ДГ4, включваща градините "Пролет" (33кг.) и "Радост"(68), които са предали 101кг отпадъци за рециклиране. Поощрителна награда бе дадена на възпитаниците на Детска градина №2 за общо събрани 68кг. Наградите за децата бяха спортни пособия и игри, както и грамоти за отличените в кампанията, която се проведе в рамките на един месец и се включиха всички детски градини и училища от община Димитровград.

    Грамотите, издавани от кампанията са с текст " Благодарим ви, че помагате на своя град да спечели автоматичен дефиблилатор за животоспасяваща първа помощ и пазите града си по-чист, като рециклирате палстмасовите бутилки и метални кенове!"

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини