Служебното правителство предлага разширяване на правомощията на началника на НСО

Служебното правителство предлага разширяване на правомощията на началника на Националната служба за охрана (НСО), като с предлаганите промени в постановление, прието от първото правителство на Бойко Борисов през 2009 г., той ще има право със заповед да определи за стратегически обект или дейност, предоставен(а) на службата за управление, които са от значение за националната сигурност след предварително съгласуване с шефа на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Предлаганите промени в постановлението са публикувани за обсъждане в Портала за обществени консултации, като обосновката на служебния кабинет е, че била установена нормативна празнота по отношение на правомощията на началника на НСО.

"Осъществяваната охранителна дейност за осигуряване безопасността на определените в Закона за НСО лица, обекти и мероприятия е съществен елемент от системата за защита на националната сигурност, установена в Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност", мотивират от кабинета предложенията за нормативни промени.

Правителствената почивна база "Евксиноград" - стратегически обект

Освен това служебната власт предлага почивната правителствена станция "Евксиноград" и прилежащият плаж да се превърне в стратегически обект, който е от значение за националната сигурност. Така цялата зона край Варна се приравнява на обекти като АЕЦ "Козлодуй", военни поделения и заводи, сградите на правителството, президентството и Народното събрание.

И досега действа специален режим за достъп до охраняваната от НСО "Евксиноград", но сега правителството вдига степента на секретност и застрашеност, която допуска всеъзможни мероприятия, включително и разполагане на войски и ракетни комплекси за защита, отбелязва "Сега".

Това означава, че във всеки един момент може да се забрани присъствие на граждани в широк периметър, включващ не само плажа, но и голяма част от морското пространство около почивната база, която служебната власт нарича "стопанство". Приведеният аргумент за това е защитата на пребиваващите в базата хора на властови позиции от потенциални рискове и терористични заплахи, както и по-общо - опазване на националната сигурност.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини