Фолклорният ансамбъл „Кърджали” спечели сърцата на публиката на престижен фестивал в Северна Македония

    Фолклорният ансамбъл „Кърджали” спечели сърцата на публиката на престижен фестивал в Северна Македония. Нашите самодейци се представиха с „Пролетен танц” и „Румелийски танци”. Те демонстрираха блестяща хореография и бяха отличени от организаторите като най-добре подготвен ансамбъл. Съставът показа уменията си в конкуренцията на 15 групи от Република Северна Македония;Гърция;Косово;Сърбия. Той участва за пореден път в Международния фестивал Пролетни веселби ХИД БАХ ШЕН ФЕСТ . Тази година бе тридесетото юбилейно издание. Фестивалът  се проведе от 05 до 08 май 2023 г. в гр. Валандово.

    През 2017 г. културната проява е включена в списъка на ЮНЕСКО за живото културно наследство. Фестивалът се организира от Министерството на културата на Република Северна Македония и сдружение на турската общност в Северна Македония с ръководител д-р Шенол Тахир.

    По време на фестивала концертна програма  имаше във Валандово. Гала концертът с участието на всички групи се се проведе в село Чалъклъ, община Валандово.

    В рамките на  фестивала  се проведе и  25’и юбилеен симпозиум за турската култура на Балканите съпътстван от изложба.Имаше и турнир по народни борби.

       Фестивалът бе открит от д-р Шенол Тахир.Той посочи,че се отбелязват четири юбилея:30 години на фестивала;40 години на турнира по народни борби;25 години международен симпозиум и 5 години от включването на фестивала в списъка на ЮНЕСКО.

      Кметът на Валандово Перо Костадинов подчерта ,че фестивалът е символ на мултикултурализма в Република Северна Македония.

      Посланикът на Р Турция в Скопие Н.Пр.Хасан Секизкьок посочи,че фестивалът се провежда на Хъдърлез и е посветен на пролетта и живота.Той носи надежда за бъдещето.

      Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски обобщи,че фестивалът е олицитворение на македоно-турската сплотеност.

      Ансамбъл „Кърджали” бе ръководен от секретаря на НЧ”Юмер Лютфи” Мюзеки Ахмед и художествения ръководител Юксел Ерен. Всички самодейци изказват благодарност на Джем Бекиров за безрезервната подкрепа.

    Георги Кулов 

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини