Ансамбъл „Кърджали“ заминава на международен фолклорен фестивал в Северна Македония

Изображение 1 от 3

    Фолклорният ансамбъл „Кърджали" при Народно читалище "Юмер Лютфи 1993г." ще учасва на тридесетото издание на престижния фестивал Meждународни пролетни веселби ХИД БАХ ШЕН ФЕСТ в Северна Македония. Фестивалът ще се проведе от 05 до 08 май 2023 г. в гр. Валандово, Република Северна Македония.

    През 2017 г. той е включен в списъка на Юнеско за живото културно наследство. Фестивалът се организира от Министерството на културата на Република Северна Македония и сдружение на турската общност в Северна Македония с ръководител д-р Шенол Тахир. Тази година се очакват фолклорни групи от цяла Северна Македония, както и ансамбли от България, Турция, Гърция, Косово и Румъния.

    По време на фестивала концертни програми ще има в градовете Струмица и Валандово. Гала концерта с участието на всички групи ще се проведе в село Чалъклъ, община Валандово.

    В рамките на международния фестивал ще се проведе и  25’и юбилеен симпозиум за турската култура на Балканите и изложба.

    Ансамбъл „Кърджали“ участва на този фестивал над 15 години. Миналата година самодейците от ансамбъла бяха поздравени от посланика на Република Турция в Скопие Хасан Мехмед Секизкьок. 

    Това съобщиха от ръководството на читалището.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини