Мистерия с трудова злополука в баня, опитен майстор от Кърджали загина от електрически ток

  Мистерия с трудова злополука при работа в баня съпътства смъртта на опитен майстор от Кърджали, който загина от електрически ток. Инцидентът става на 15.08.2022 г.в село Фотиново,в дома на З.О.М. Свидетелката ,ангажира чрез социалната мрежа Фейсбук опитния майстор Б.А.Й. с дългогодишен опит в Испания. Разследването сочи,че той е проявил небрежност,което е причинило и смъртта му.С Постановление от 20.02.2023 г. на Окръжна прокуратура наказателното производство е прекратено поради липсата на извършено съставомерно деяние.

  Синът на загиналия Д.Ж.Й.обаче настоява пред Окръжен съд Постановлението да бъде отменено и разследването да продължи. Той настоява да се изясни имало ли е „байпас” на елзахранването на къщата и кой го е направил.Дали това е причина за трагичния инцидент.Дали баща му е починал от електрически ток или от падането на тила си.

  Разследването е установило,че в деня на фаталния инцидент майсторът е трябвало да прави елинсталацията в банята,в която предварително налепил плочки.От тавана се подавал елкабел.Със свидетелски показания е установено,че елподаването от ел таблото не е било прекъснато и дори пералнята на стопанката работила в момента на инцидента.Според съдебно-техническата експертиза Б.А.Й. е докоснал по невнимание висящия от тавана кабел.Ударът от електрически ток предизвикал остра сърдечна и дихателна недостатъчност и последвала смъртта.При падането от стълба получава черепно-мозъчна травма,но тя е съпътстваща кончината.

 Разследването допуска,че опитния майстор е действал с ножица за метал,чиято една дръжка не е била гумирана.Съдът смята,че установения „байпас” няма отношение към инцидента,тъй като токът в цялата къща не бил изключен.

 Състав на Окръжния съд потвърди основателността на Постановлението на Окръжна прокуратура за прекратяване на наказателното производство.

 Близките на починалия обаче не са съгласни.Решението подлежи на протестиране пред Апелативния съд в Пловдив.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини