Знакова крачка в приятелството с Република Северна Македония, общините Кърджали и Струмица се побратимиха

      Знакова крачка за приятелството и братството между Р България и Република Северна Македония бе направена днес в Кърджали. По инициатива на евродепутата Илхан Кючюк общините Кърджали и Струмица се побратимиха. Това стана днес на сесия на местния парламент в присъствието на градоначалника на Струмица Костадин Костадинов, председателя на Общинския съвет Мариан Даскаловски и секретарят на общината Александър Коджаков.

     Общинските съветници на Кърджали единодушно гласуваха протокол за побратимяване с македонската община.

      В докладна до местния парламент кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис припомни гостуването на нашето ръководство в Струмица през декември 2022 г.,когато е договорено и побратимяването. Той представи данни за община Струмица: площ от 475 кв.км, население 54 676 души.Заема Струмишкото поле, център на интензивно земеделие.  Градът развива текстилна и хранително-вкусова промишленост. Известен е с пролетния Струмишки карнавал.

      Има много силна воля за нашето приятелство. Желаем двата ни народа да са близки и приятелски настроени. Побратимяването между двете общини се  ползва с подкрепата на общинските съветници и гражданите на Струмица. Тя се подкрепя и от жителите на Община Кърджали. Това каза след подписването на двустранен протокол с Хасан Азис, кметът Костадин Костадинов. Той изрази надежда за активни икономически, културни и спортни контакти. Ще работим в дух на толерантност и разбирателство. В специфично време, направихме огромно дело, подчерта Костадин Костадинов.

     Кметът на Кърджали д-р инж.Хасан Азис посочи, че ръководството на общината винаги се е насочвало към побратимяване с общини от балканските държави. Липсваше ни контакт с Република Северна Македония. Имаме само общи неща между двете страни и двата народа. Времето налага този акт сега да се случи. Кърджали днес е място, от което се отправят послания за побратимяване и обединение в името на Европейската мечта, за Обединена Европа, каза още градоначалника на Кърджали. Той посочи, че екипът му е сред най-големите радетели на братските отношения. Започват от днес работа по съвместни проекти за Програма „Еразъм“,за гостуване на офроуд състезания, за бизнес срещи, европейски проекти. Ще се включим и в традиционния Струмишки карнавал. Подписването на двустранния протокол е смела крачка към богато и дългострочно сътрудничество, каза още Хасан Азис

     Кметът на Кърджали подари на госта си картина с най-дългия въжен мост в общината. Отредено ни е да сме мост между двата народа, подчерта градоначалника.

      Проф.д.и.н.Николай Овчаров приветства побратимяването. Той посочи, че има траен научен интерес към Република Северна Македония. Докторската му дисертация е върху средновековни паметници от Вардарска Македония. Определи Струмица като прекрасен град. Посочи,че византийският хронист Йоан Кантакузин споменава през ХIV в.както Струмица,така и Перперикон,което е знаково. Трябва днес да търсим общото. Важното от национална гледна точка. Имаме изключителна нужда от контакти, подчерта археологът.

     Председателят на Общинския съвет на Кърджали инж.Юсеин Ахмед обобщи: Имаме еднакви ценности.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини