Община Кърджали се побратимява с македонската община Струмица

     Община Кърджали се побратимява с македонската община Струмица.Очаква се делегация от Република Северна Македония да пристигне в четвъртък за тържествена церемония в местния парламент на града.Кметът д-р инж.Хасан Азис е подготвил докладна до общинските съветници в която предлага те да дадат съгласие  на основание чл. 21, ал. 1, т. 15 и чл. 44, ал. 1, т. 10 от ЗМСМА, да    се  сключи Протокол за  побратимяване  между    община   Кърджали  и община Струмица , Република Северна Македония.

          Той предлага да бъде упълномощн да подпише     Протокола за  побратимяване  между    община   Кърджали  и община Струмица, Република Северна Македония.     

  Градоначалникът се аргументира в докладната:

Идеята за побратимяване между двете общини се роди на двустранна среща през декември 2022 г. в гр. Струмица, между кмета д-р инж. Хасан Азис и кмета на община Струмица г-н Костадин Костадинов.

        Двете общини могат да си сътрудничат успешно в много сфери, тъй като споделят еднакви ценности и  имат добра почва за развитие на дългосрочно сътрудничество в сферата на икономиката и бизнеса, в културата и образованието, но най-вече ще допринесе за сближаване между хората от двете страни.

         Община Струмица обхваща селищата в Струмишкото поле по средното течение на едноименната река и има площ от 485 кв.км.. В общината освен град Струмица влизат още 24 села с общо 54676 жители.

        Общинският град Струмица е център на богатата Струмишка котловина.Регионът е един от най-големите производители на ранни и промишлени зеленчуци в Република Македония. Тук се отглеждат още  мак, памук, тютюн, сусам, фъстъци и анасон. Всичко това дава възможност за развитието на текстилната и хранително-вкусова промишленост в района.

        Струмица е сериозна дестинация с множество туристически атракции: термален минерален курорт, живописни водопади, църкви и манастири , реставрирани конаци, множество паметници от римската епоха. В началото на големите Великденски пости се провежда традиционният Струмишки карнавал в рамките на дни за тримерене т.е. подсеща ни за началото на големите пости.

         Община Кърджали поддържа тесни контакти с общини от Белгия, Руската федерация, Румъния, Турция,  Гърция, , Китай,  Великобритания, Италия и САЩ.

         Считам, че разширяването на сътрудничеството с Община Струмица  Република  Северна Македония ще допринесе за укрепване на приятелството и братството между двете общини.

          Подобряването на контактите в различните области на обществено-политическия, икономическия и културен живот между двете общини би ни дало възможност за обмен на добри   практики за успешно партньорство в различни проекти, финансирани от европейските  или други фондове.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини