Ботевци са победители в природните науки

Над тридесет гимназисти от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ - Кърджали се представиха отлично на състезание по химия и математика

За тринайсета поредна година Химикотехнологичният и металургичен университет, гр.София, съвместно с ЕГ „Христо Ботев” организира състезание по химия и математика. То се проведе през месец мартв Гимназията с ученици, завършили основния курс на обучение по съответните предмети.

Резултатите от състезанието се признават за оценки от кандидатстудентскиизпит в ХТМУ иученицитемогат да бъдатприети за студенти в желанаоттяхспециалност за учебната 2023/2024г.

В юбилейната 70-та година от създаването на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) ученициот 11 и 12 класучастваха в конкурс за презентация натема:„Химичните  технологии  около  нас". Специалната награда на катедра „Инженерна екология“ бе присъдена на Ефе Юсеин от 12 клас, ЕГ „Христо Ботев”, град Кърджали за презентацията„Решения за подобряване на качеството на въздуха в градовете“. Още трима ботевци взеха участие в надпреварата.Демет Мехмед от 12Еклас представи темата „Биотехнологиите в медицина, фармация и диагностика“, Виктория Пламеноваот 11В клас участва с презентация на тема „Нов живот за отпадъците – интересни и практични приложения“ и Езги Мюмюн от 11Г класс презентация на тема „Наноматериалите и тяхното приложение“;

Над 50учениции техните учители от 22 училища в страната гостуваха в ХТМУ и представихасвоите научни разработки, свързани с темите за екологията и опазването на околната среда и химичните технологии.

Ректорътна ХТМУ проф.СеняТерзиева говори на откриването завъзможностите, които предлага университета и откридветесесии, като пожеланаучастницитедавлагатвсетакъвентусиазъм в обучениетоси.

Първатасесиябенасоченакъмекологията и опазванетонаоколнатасреда, ажуритобесъставеноотпреподавателиоткатедра „Инженернаекология“.

Въввторатасесия„Химичнитехнологии“участиевзе и проф. ФрерихКайлотТехническиуниверситетХамбург. Той поздрави всички участници за интересните теми, които са разработили и им пожела успех.

Участниците в състезанието и учителите им бяха наградени със специален сертификат за партньорство и купа за участие на съответното училище.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини