Петко от Малта и Корай заедно боядисаха яйцата на Велики Четвъртък в Хасково

    На Велики Четвъртък традицията свърза в Хасково Петко, който живее в Малта и е християнин и Сурай, който е мюсюлманин. Заедно и с други момчетата и момичета от града те се включиха в традиционната инициатива за боядисване на яйца на Школата по етнография към Младежкия център, с ръководител Нели Арнаудова.

    За тези, на които им предстои боядисването в събота, Нели Арнаудова разкри тайната за запазване здравината на яйцата. Те трябва да бъдат извадени на стайна температура поне 3-4 часа преди да бъдат сварени. След това се слагат на котлона в марна вода. Когато водата започне да завира, леко се намаля температурата е се слага шепа сол.

    Няколко дузини писани яйца измайсториха групите днес. Великденското ателие беше отворено не само за участници от школата, но и за всички деца от града. Така в една от групите попадна Петко, който от години живее в Малта. Момчето разказа, че за първи път боядисва яйца.

    По традиция в Малта също се раздават яйца за Великден, но те са шоколадови и хората си ги купуват от магазина. Затова момчето се забавлява много в Школата по етнография с боядисването на яйца, използвайки традиционни похвати, като украсяването им с листа и цветя. В работилницата Петко научи и защо първото яйце се боядисва винаги в червено. Корай Мехмедов му разказа притчата за това. А според нея, когато Христос бил разпънат на кръста, капки от кръвта му попаднали върху кокоше яйце и го боядисали в червено.

    Името на Корай Али се превежда като „огнена луна“. Макар и твърде млад той показва завидно чувство за толерантност с философско разбиране за традициите и тяхната символика.

    „Важно е да поделяме традициите си и чрез тях да разбираме повече за останалите религии“, сподели Корай. По тази тема той разсъждава и в конкурса „Бог е любов“, в чийто регионален кръг за есе е на класиран на първо място.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Мю
      Мюмюнь от Франция
      12 -2
      19:58, 13 апр 2023
      Много ми е интересно като започнете с фразите; Петко от Малта, Иван от Испания, Гюнай от Америка, ......., нямате равни!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини