Радев предупреди депутатите, че държат ключа към европейското бъдеще на България

В словото си пред депутатите президентът Румен Радев призова за диалог и разум, като нарече поведението и решенията на Народното събрание решаващи за бъдещето на България.

"Обществените очаквания и залогът пред това Народно събрание са огромни. От вашите решения зависи просперитетът на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги, а с действия", заяви държавният глава от парламентарната трибуна.
Той отговори задочно на обвиненията, че е избързал със свикването на парламента в Страстната седмица, като заяви, че го е направил "с надеждата за смирение, диалог и разум". Допълни, че другата причина са спешните задачи и изоставането в законодателната дейност.

Като първостепенна задача пред парламента Румен Радев посочи е приемането на държавния бюджет, който да гарантира едновременно доходите на българските граждани в условията инфлация, но и перспективата за дългосрочен икономически растеж. Подчерта, че е редно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни политики, но допълни, че ако това не стане, служебното правителство ще внесе законопроект.

Радев заяви, че на този парламент е отредена съдбовна роля - да вземе дълго отлагани решения не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето на България като европейско общество. "Очаквам това Народно събрание, за разлика от предишните, да подкрепи зададения от правителството европейски курс като приеме пакета законопроекти, които да отпушат пътя на страната към Шенген и пълноценната евроинтеграция", каза президентът.

Сред останалите приоритети той посочи съдебната реформа и модернизация на армията.

Преди това народните представители положиха записаната в конституцията клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." 

Последва изпълнението на химните на България и на Европейския съюз. Както на всички церемонии, в които участват в последните две години, депутатите от проруската партия "Възраждане" демонстративно седнаха при първите звуци на "Одата на радостта".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини