Отец Петър ще донесе Благодатния огън за Великден, той идва от Йерусалим след двегодишно прекъсване

Енорийският свещеник отец Петър ще донесе в Кърджали в нощта на Велика Събота Благодатния огън. Тази година след две годишно прекъсване той идва от Йерусалим. Заради пандемията миналата година Благодатния огън дойде от София. Там той се съхраняваше от 2021 г. в синодалния параклис „Свети Цар Борис-Михаил”.

  Тази година българска делегация ще лети до Йерусалим за да получи Благодатния огън. Все още не е уточнено къде ще кацне в България-в София или Пловдив.Обикновено огънят се носи до с.Горски извор,откъдето го взема отец Петър и го транспортира до Кърджали.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън".

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини