Прокурори от Окръжна и Районна прокуратура – Кърджали се срещнаха с деветокласници от СУ „Петко Рачов Славейков“ в Деня на отворените врати

Прокурори от Окръжна и Районна прокуратура – Кърджали се срещнаха с деветокласници от СУ „Петко Рачов Славейков“, гр. Кърджали, в Деня на отворените врати.  Учениците бяха посрещнати в сградата на институцията от Желязко Стефанов, окръжен прокурор, Стоян Моневски, районен прокурор,  и прокурорите Росица Ангелова и Марияна Качарова. Магистратите изнесоха кратка лекция пред учениците за видовете наркотици, предвидените наказания в нормативната уредба, както и последиците от осъжданията, отразявани в свидетелствата за съдимост и значимостта им в бъдещото кариерно развитие.

Симона Димитрова и Евелина Чолакова, представители на Общински съвет по наркотичните вещества – Кърджали, запознаха учениците с възможностите за превенция и насочиха вниманието им към негативните последици от употребата на различни видове наркотици. Деветокласниците имаха възможност да тестват специални алкоочила, с които се добива представа за бързината и адекватността на реакциите на човек, употребил алкохол. Уредът симулира промяна в зрението и координацията на движение при наличие на алкохол в кръвта между 0.7 и 1.2 промила. „Идеята е човек, поставяйки ги в трезво състояние, да разбере какви биха били усещанията и преживяванията му след употреба на алкохол“ поясни Симона Димитрова. 

Вили Бонина и Тончо Тончев,  автоконтрольори от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Кърджали, демонстрираха на учениците процеса на изследване с уред за установяване наличието на наркотични вещества. Те споделиха, че все по-често срещано явление е установените с алкохол водачи да са употребили и други психоактивни вещества.

Денят на отворените врати беше документиран от деветокласника  Сейрула Лютви, който участва във фотокръжока в СУ „Петко Рачов Славейков“, гр. Кърджали. С неговите снимки представяме събитието в Районна и Окръжна прокуратура – Кърджали. 

Денят на отворените врати се провежда всяка година в навечерието на 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител. 

11 април 2023 г.

Боряна Димитрова

Експерт „Връзки с обществеността“

Апелативна прокуратура – Пловдив

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини