България и още 48 страни: Русия не може да отрече депортирането на деца, колкото и да опитва

Колкото и дезинформация да разпространява Русия, не може да отрече истината" за депортирането на украински деца от подконтролните ѝ територии, нито да опази отделни лица от отговорността за тези престъпления.

Това се казва в изявление на близо 50 държави, сред които и България, в отговор на обръщението по видеовръзка на представителя на руския президент Владимир Путин за правата на човека Мария Лвова-Белова.

Тя се обърна пред Съвета за сигурност на ООН на организирано от Русия заседание три седмици след като Международният наказателен съд в Хага нареди ареста ѝ и този на Путин заради депортирането на деца от Украйна.

"Днес Руската федерация ще продължи злоупотребата с правомощията и привилегиите на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, за да разпространява дезинформация", започва изявлението. Обръщението на Лвова-Белова междувременно не се излъчваше на сайта на ООН, блокирано по искане на Великобритания (впоследствие с подкрепата на САЩ). Руският представител в ООН Василий Небензя обясни, че целта на срещата е да бъде разказана "истината за ситуацията от първа ръка".

"Руската федерация ще се стреми да представи действията си в Украйна като съответстващи на международното право, нормите за правата на децата и плана за действия по отношение на деца в условията на въоръжен конфликт", се казва в текста, подписан от повечето европейски държави (отделно - и то Европейския съюз), Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Канада и Гватемала. "Но това е възможно най-далеч от истината."

Дават се примери в подкрепа: например данните на Украйна (също подписала) за най-малко 19 500 украински деца, прехвърлени от територията ѝ към Русия, включително насилствено отделяне от родителите им и отвличане от приюти. Споменават се и данни на Независимата международна комисия, разследваща събитията в Украйна, според които действията на Русия са равнозначни на военни престъпления.

Споменават се и обвиненията на МНС срещу Путин и Лвова-Белова за действия, които също представляват военни престъпления.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини