Няколко души колабираха при предаване на изборни книжа в РИК, протоколите ни отчетени в ЦИК без нито една грешка

  Няколко души колабираха при предаването на изборни книжа в Районната избирателна комисия в Кърджали, което се проточи повече от 12 часа след приключването на вота. Това сподели за Кърджали бг вести председателят на Районната избирателна комисия Павел Гатев. По неофициална информация броят на членове, на които им е прилошало или са потърсили медицинска помощ при предаване на книжата надхвърлил дузина. По заповед на областният управител Даниел Делчев в Театъра , където се предават протоколите е изпратен екип от спешни медици.Дежури и линейка.

 Реагирахме адекватно. Имаше струпване на хора. Нормално бе да осигурим дежурство. Това каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков.

  Вината за забавянето в обработката на протоколите от секционните комисии в Девети кърджалийски многомандатен район лежи на плещите на политическите партии. Не е тайна,че в 9 МИР съществува практика по време на избори партиите да си крадат членове на СИК до последния момент. Този път прекалиха.Подаваха се умишлено нереални списъци на комисии,а в последния момент се правиха заменки. Това заяви пред Кърджали бг вести областния управител Даниел Делчев. Той каза,че в комисиите са попаднали много неподготвени хора, въпреки, че с държавни средства са обучени хиляди членове.Така пред РИК се представят протоколи с много грешки.От РИК нямат право да ги поправят и ги връщат за корекции.Това забави обработката на изборните книжа,категоричен е губернаторът.

  Почти нямаше протокол на СИК, който да не е сгрешен.Това натовари неимоверно Районната избирателна комисия. Стремежът ни бе да не допуснем грешки,което би опорочило вота в 9МИР. Това сподели председателя на РИК Павел Гатев.Той подчерта,че протоколите за вота предадени в Централната избирателна комисия са били без нито една грешка.Това са подчертали секретарят на ЦИК Севинч Солакова и зам.-председателят Димитър Димитров.Двамата са приели изборните книжа,включително флаш памети,смарт карти,записващи устройства точно за 10 минути.

 Изпълнихме дълга си пред избирателите.Волята им е надлежно  и прецизно документирана,подчерта Павел Гатев.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини