"Републиката на Радев": Амбицията му печели от политическата парализа, твърди "Политико"

Понеже петите за две години парламентарни избори в България едва ли ще преодолеят политическата парализа, най-вероятно в изборната нощ основният печеливш от ситуацията ще е президентът Румен Радев и това ще продължи да има последици за външната политика на натовската държава, докато в Украйна тече война.

Не е съвсем ясно какви са целите му. Той е хлъзгава и представяща се в различни роли личност, но никой не се съмнява в амбицията на 59-годишния бивш пилот да дърпа конците в управлението и да остане в политиката след края на мандата му през 2026 г.

Това пише брюкселското издание "Политико" в обширна статия по повод предстоящите в неделя парламентарни избори, но този път тя се занимава изключително с държавния глава под заглавие "Републиката на Радев: Безизходицата в България дава власт на нейния неуловим президент".

Авторите Боряна Джамбазова и Антоанета Руси посочват, че според механизъм на изданието за обединяване на резултатите от социологическите прогнози на 2 април ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" ще получат по 26%. Следват ги ДПС (14%), "Възраждане (13%) и БСП (8%), а "Левицата!" е на прага да излъчи депутати с 4%.

"Което прави много вероятно властта отново да бъде концентрирана в ръцете на Радев за известно време, докато балканската страна върви към шести избори", е изводът на "Политико".

Почти неизвестен и въпреки че през 2016 г. навлезе без опит в обществения живот, той бързо показа значителна политическа сръчност и склонност към влизане в привличащи вниманието спорове, продължават авторите.

Те обръщат внимание на множеството критики срещу него, че е агент на проруско влияние в България и изброяват негови изказвания и позиции в тази посока. Но веднага следват и уточнения, че в Брюксел Радев одобрява общи позиции на европейския съюз и НАТО срещу руската агресия и няма нищо против назначените от него служебни правителства да увеличават производството на военнопромишления комплекс на България "за нашите нужди и тези на съюзниците".

Най-вероятно това се е отразило тежко на рейтинга му - от 51% одобрение през февруари 2022 г. той е слязъл на 36% през декември, сочат данни на "Алфа Рисърч". На фона на останалите политици това съвсем не е лош резултат.

В статията Димитър Бечев (гост изследовател в Carnegie Europe) и Даниел Смилов (Центъра за либерални стратегии в София) дават по-нюансирана оценка на говоренето и политическата игра на Радев.

  • Според Бечев това е "популистка реторика, целяща да се хареса на проруските избиратели в България, които са доста", но "в международен план Радев е по-малко твърд проруски политик, отколкото критиците му твърдят". "В края на краищата България не спря да изнася оръжие за Украйна дори и след идването на власт на служебния кабинет, назначен от Радев", допълва той.
  • Даниел Смилов отбеляза същото: "Основният проблем с политиката на Радев е, че тя разпалва пропутинските симпатии сред широката общественост, тъй като те чуват това от президента на страната. Но България пак ще изпраща оръжия въпреки призивите на Радев."

"Той е политик, който използва максимално всяка възможност да подсили позицията си и да увеличи влиянието си", казва и Боряна Димитрова, управляващ съдружник в Alpha Research, описвайки го като "последователен и твърд оператор". "По време на мандата си като президент той успя да обтегне отношенията си с почти всички политически партии", каза Димитрова. "Политико" обяснява, че Радев не желае да прави отстъпки пред политическите си съперници или дори партии, които са го подкрепяли в миналото.

Димитър Бечев насочва вниманието към това как политическата криза и разкрила институционален проблем: служебното правителство е отговорно за планирането на следващите редовни избори, но законът не предвижда никакви проверки и баланси, които да държат президента или неговите назначения отговорни за вземането на дългосрочни решения за бъдещето на страната. Това позволява на Радев да упражни неочаквано здрав контрол върху властта и му дава шанс за признание в чужбина, тъй като той представлява страната на всички големи събития и форуми.

В заключение "Политико" пише: "Политически анализатори прогнозират, че Радев няма желание да се отказва от политиката след края на мандата си през 2026 г. Бечев казва, че Радев играе дълга игра. "Той е сравнително млад и се радва на известна популярност. Пред него няма други перспективи извън политиката." Но и напомня, че в българската политика няма прецедент бивш президент да е използвал поста си като успешна платформа за собствен политически проект или партия.

Димитрова очаква да види повече и от политическите му амбиции. "Мисля, че той може да се опита да се позиционира като обединяваща фигура за проруските партии и поддръжници в България или да замени социалистическата партия", каза тя с предупреждение политическите лидери да го следят внимателно. "Все още е рано да се правят прогнози. Но не бих подценила Радев като фактор на българската политическа сцена."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини