Атанас Зафиров: Има начин да спрем грабежа над българските граждани - трябва политическа воля и доказани в битките хора

Атанас Зафиров е водач на листата на коалиция “БСП за България” в 29 МИР-Хасково.

Г-н Зафиров, водач сте на листата на Коалиция БСП за България в Хасково и Враца, защо избрахте да застанете начело именно в тези два региона за предстоящите избори на 2-ри април?
За мен е истинска чест и предизвикателство да бъда водач на листите на БСП за България в два нелеки в политически план региона. Макар и отдалечени по разстояние, те са много близки като социално-икономически и демографски характеристики и аз съм горд, че ръководството на моята партия е преценило, че с моя опит, знания и подготовка мога да бъда полезен за постигането на максимален резултат в предстоящите избори. Темата за борбата с корупцията и завладяната държава е особено актуална в тези два региона и мисля, че ние тепърва ще си говорим по тези теми!
 
Г-н Зафиров, въпреки че не сте местен, при регистрацията на листата в Хасково, в изявлението, което дадохте пред медиите, показахте, че сте добре запознат с проблемите в областта. Какви са основните приоритети, които ще поставите за решаване в НС, ако станете депутат от 29-и МИР?

Моят родов корен е от село Хухла, община Ивайловград, а детството ми мина в малко населено място в сърцето на Странджа. Аз винаги съм бил много свързан духовно с югоизтока и с тревога наблюдавам деструктивните процеси в последните години, тоталната демографска криза, обезлюдяването, бедността, растящите неравенства, липсата на елементарни житейски права в цели общини.

Отделно от това, регион Хасково е типичен пример на завладяната държава. Държавата е отстъпила от функциите си в цели сектори, които са не просто превзети от политико-икономически-корпоративни структури, които задушават обществения интерес и го обезсилват, но и създават усещане за бутафорна държавност, като обаче  реално са се превърнали в заплаха за националната ни сигурност, доколкото контролират чувствителни сектори на икономиката, бизнеса, държавната власт. Положението по границата, частните лаборатории, златния гьол, скандалите, каналджийството, сменения областен управител, ако щете, са част от доказателствата за това.

Много е чувствителен и въпроса за здравеопазването - цели общини нямат болница, а гражданите са лишени от болнична помощ, което ги принуждава да пътуват десетки километри до най-близката такава. Възстановяване на болничното лечение и спасяване на останалите здравни заведения - ето една кауза, по която си струва да работят всички бъдещи народни представители от Хасково.

Бил сте депутат в няколко НС, с дълъг опит сте в политиката, какво не достига на политическата система у нас вече втора година, за да се организира и да има стабилно правителство?

Шест пъти съм се заклевал като народен представител, а общия ми парламентарен стаж е 4 години и два месеца. Това е една много точна илюстрация на дълбоката парламентарна криза, в която се намира страната. Близо две години България се управлява по ръба на Конституцията. Близо две години управляват служебни кабинети, които нито са избирани от някого, нито дават отчет за своята работа. Затова и сме свидетели на крайно непоследователни политики в чувствителни за обществото сектори като икономика, външна политика, отбрана, финанси. На това безвремие трябва да се сложи край. Живеем в кризи от различен характер- икономическа, социална, финансова, духовна. Могат да бъдат решени като се реши политическата криза. Решението е - диалог, поемане на отговорност, политическа инициатива и съставяне на мнозинство и правителство. Колко просто и изпълнимо звучи. БСП показа, че е способна на такъв диалог - само припомням, че предишното НС тръгна въобще благодарение именно на БСП за България. И ако не беше заработило, нямаше да има безплатни учебници за учениците до 12 клас, като 300 000 деца получиха тази социална придобивка, а семействата им спестиха по 300 лв, които могат за използват за други нужди на децата си, осигурихме 300 лева еднократна помощ на всяко дете от 1-ви до 4-ти клас, направихме минималната работна заплата 50% от средната, това са 500 хиляди българи, работещи бедни, на които заплатата да стане 950 лева.

Слоганът на БСП  в предизборна кампания е “Да!Можем”, какво вие влагате в него?

Можем да изпълняваме своите обещания и ще продължим да бъдем гласът на разума в следващото народно събрание, а вярвам и в управлението на страната!

Коалиция”Левицата” също дава заявка от пространството, в което е и БСП, за присъствие в парламента, какво мислите - осъществимо ли е това и няма ли да се отрази тяхното включване на вашите резултати?

Няма друга лява коалиция. Ако ме питате за нещото, наречено”левицата”, ще ви кажа, че там ляв е само надписа на безбройните им билбордове опасали страната. Този политически субект е създаден, за да краде гласове от БСП, всичко е реплика - от лицата до визията на предизборните им материали. Нито един социалист няма да гласува за тези хора, те няма да влязат в парламента и всеки глас за тях е похарчен на вятъра.

А за това дали сме леви - нека говори свършеното от нас и политиките, които защитаваме.

Каква е прогнозата ви за резултатите на БСП на предстоящия вот? Каква е целта в Хасково, в колко мандата се целите в осем мандатния регион?

Не искам да правя прогнози, съсредоточен съм в успешното приключване на кампанията, очаквам отлични резултати и съм убеден, че БСП в региона ще бъде този значим политически фактор, който ни кара вече 130 години да се гордеем, че сме социалисти!

Живеем в трудни времена на непрекъснати кризи и напрежение. Ежедневно всеки от нас се опитва да се справи с нарастващите цени на стоките, какво предвиждате за направите в тази посока?

 Инфлацията е общоевропейски проблем, който в България обаче си има и още едно измерение - вихрещата се безконтролно спекула. Държавата безучастно гледа отстрани и наистина е абдикирала от своите контролни и репресивни функции. Ние от БСП за България имаме две много бързи и адекватни решения  - таван на цените и закон срещу спекулата. Все повече европейски държави прилагат такъв таван и дават необходимото спокойствие на своите граждани, че ще устоят на кризата, в България останалите партии обясняват, че не било пазарно и изкривявало свободната инициатива. Ако под свободна инициатива се разбира грабежа който безскрупулни търговци и картели осъществяват в момента над българския потребител, нищо добро не ни чака, докато не ударим по масата и не спрем този пазарен фундаментализъм. В закона срещу спекулата ще включим адекватни мерки и строги наказания на доказаните спекуланти. Когато глобата за подобни действия постави под съмнение бъдещето ти въобще като икономически субект, мисля много сериозно ще се замислиш дали да  прилагаш подобни методи за бързо забогатяване. Има начин да спрем грабежа над българските граждани - трябва политическа воля и доказани в битките хора! Ние от БСП за България имаме и волята и характера да го направим. С номер 1 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини