Живко Янков: Заставаме с категорична подкрепа зад зърнопроизводителите, трябва стабилна държава за да изведем сектора от кризата!

Живко Янков е кандидат за народен представител от коалицията ГЕРБ-СДС, 3-ти мандат кмет на димитровградското село Черногорово и председател на Сдружението на кметовете на малките населени места в общината. Завършил е висше образование със специалност „Публична администрация” в УНСС гр.София. Един от най-опитните и дейни кметове в област Хасково. В листата на ГЕРБ-СДС е с преференция номер 114.

Г-н Янков, нека започнем с протеста на зърнопроизводителите, който започна вчера и е обявен за безсрочен, до изпълнение на исканията им. Каква е вашата позиция по проблема?

И моята, и позицията на ГЕРБ е категорична в подкрепа за българските зърнопроизводителите. Земеделските производители са основните работодатели в малките населени места, те са и основните дарители на местни празници, читалища, църкви и други. Ние бяхме тези, които преди година алармирахме, че ще има проблеми с този сектор. Ако си спомняте, тогава министърът на земеделието анонсира една държавна забрана за износ на зърно и пшеница, и същевременно бяха отпуснати 1 милиард на една държавна компания, за изкупуването на зърното и пшеницата родно производство, за да се попълни държавния резерв, но никой не разбра какво стана с тези пари. В последствие бе отпуснат и безакцизен внос на зърно от Украйна, който остави зърното на българските производители в складовете и за това те в момента са на протест. Украинското зърно е на по-ниска цена от това на родните производители, вероятно защото е старо, извадено от техните държавни резерви. Разходите за производство на зърно в България се повишиха, поради високите цени на горивата, на газта която купувахме от посредници и е основна суровина за производството на торове, които достигнаха цена от над 2 000 лева на тон.

Ако ние не подкрепим българските производители, те няма да оцелеят, в последните 2 години в този сектор държавата липсва.

Как бихте помогнали на сектора, да излезе от ситуацията в която се намира в момента?

Ще ви дам примери, в предходните години ние работихме тясно с Областнат сужбата „Съвети в земеделието“, това са експерти на местно ниво, с които организирахме срещи в малките населени места. Тази подкрепа беше изключително полезна в съвети, помощ за изготвяне на проекти и други дейности, основно за малките и средни производители. Тази практика през последните години се прекрати, което се отразява негативно на сектора.

В изготвения от ГЕРБ План за възстановяване и устойчивост, бяха заложени сериозни средства за възстановяване на напоителните системи, но в последствие предходното правителство ги премахна и на тяхна място се направиха едни лобистки проекти за батерии. Напоителните системи на земеделските площи са изключително важни, особено след климатичните промени, които засягат основно земеделието. През последните 2-3 години в нашия регион може да се каже, че не е валял сняг, не е имало снежна покривка, която да напои хубаво земята. Лятото вероятно, както и предходното, ще бъде суша и тези заложени от нас средства в плана биха били от изключителна важност, но го отрязаха. По тази причина искаме предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, за да могат да се заложат средства, с които да подпомогнем българските производители.

Ако има стабилно правителство, може да бъде подпомогнат адекватно този сектор, ГЕРБ са извеждали много пъти държавата от кризи, има достатъчно експертен потенциал, който може да се справи и с това. Инструменти има, залагане на минимален праг на изкупната цена, ограничаване на вноса от други страни, адекватно субсидиране на сектора и др..

Секторът трябва да бъде подпомаган, той трябва да се развива, и тук основна функция има държавата. За тази година земеделските производители още не са получили субсидиите си, те трябваше да бъдат изплатени в началото на годината, а вече е краят на първото тримесечие. Субсидиите трябва да бъдат повишени, те не са променяни, а разходите са се вдигнали осезаемо.

Като кмет на село, какво е важно за жителите в малките населени места?

Темата за земеделските производители е една от основните, която ги касае, защото този сектор е основния поминък в българското село. Статистиката показва, че  400 000 хиляди души има заети в сектора и е изключително важно той да просперира, в годините бавно, но устойчиво ГЕРБ работи за това, но от както не е на власт, някак този сектор остана на заден план. Трябва да останат млади хора в селата, които да произвеждат храната за населението, важно е да повишим производство на земеделски продукти и това може да стане чрез управлението на ГЕРБ.

Друг проблем в селата, както и в градовете, е липсата на държавен бюджет, защото без осигурени средства ние кметовете не можем да планираме капиталовите си разходи, без да имаме осигурено финансиране не можем да ремонтираме улици, тротоари, паркчета или градинки. Трябва ни стабилно управление, а не хаос, за да подобряваме живота на хората.

Предстои проблем, който още не е назрял, на нас кметовете на селата ни бе вменено от закона за горите до края на март месец да съберем заявления от населението за нуждата от дърва за огрев за следващия отоплителен сезон, като ние си изпълняваме задълженията. Аз вече съм събрал огромен списък с желаещи, до тази сутрин ми бяха заявени около 500 кубика, тези кубици няма как да се осигурят от местния горски фонд, което означава, че ще излезе че сме излъгали хората, защото те смятат, че щом са се включили в списъка, ще получат и дърва. Това бе някаква популистка поправка, която слага каруцата пред магарето, защото местния дърводобив се определя от Държавно горско стопанство. До сега практиката беше, че от  Държавното горско стопанство определят в землището на селото дали и колко кубика дървесина ще може да се добие, след което на база количеството ние правим списък на желаещите и те я получават, а сега правим списъка преди изобщо да се знае дали ще има добив в землището на населеното място.

Какви са общите проблеми на българските граждани, за които трябва да започне да се работи моментално, щом се състави парламент?

Най-важното е да има правителство, трябва стабилна държава, която да овладее инфлацията, всички виждаме какво става с цените в магазините, при условие че производителите продават краве мляко на цена под 1 лев за литър, а той е близо 4 лева в магазина. Производители на хляб са ми споделяли, че произвеждат хляба на 0,70лв., а за потребителя в магазина той струва 1,50лв., това не е нормално, трябва държавните органи да си свършат работата и да намерят къде е проблема, трябва ако има спекула тя да бъде прекратена.

Ако се гласува с номер 2 в бюлетината, ще гласувате за правителство! Само силно правителство с достатъчно голям експертен потенциал, какъвто притежава ГЕРБ, ще изведе България от кризите в които се намира.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини