Размисли за свободата и избора отличиха паисиевци на философска конференция

Изображение 1 от 2

    Дванадесетокласничката Мария Павлова  и  десетокласничката Неше Ибрахим отСУ "Отец Паисий"представиха достойно област Кърджали на XXXVII конференция по философия вград Бургас. Подготвени от своя преподавател по философия Елена Михайлова, момичетата се състезаваха със 104 - ма участници от различни области на България.

     "Три пътя има човек, за да постъпи разумно: първият, най-благородният, е размишлението, вторият, най-лекият, е подражанието, третият, най-горчивият, е опитът." – това е темата на представеното от Мария  есе. Мисълта на китайския философ Конфуцийпровокира зрелостничката:"Пътищата на човек са многобройни, разнообразни, изпълнени с много емоции, стремежи и мечти. Всеки сам избира какъв да бъде и по какъв път да поеме, а впоследствие и да приеме последиците от своя избор." Представянето на Мария бе оцененодостойното-  тя е приета във ВТУ "Свети свети Кирил и Методи", като ѝ е предоставена възможност за избор между три специалности - психология, философия или социология.

    Неше Ибрахим представи своетоесе върху мисълна Зигмунд Фройд. "Повечето хора в действителност не искат свобода, защото тя предполага отговорност, а хората се страхуват от нея." - казва австрийският психотерапевт, а Неше разсъждава: "Свобода! За мен това е дума с много силен емоционален заряд. Помислете си само! Заради тази една единствена дума през вековете са падали, а и в днешно време падат, хиляди знайни и незнайни герои. На тази дума са посветени и много велики мисли на бележити хора. И днес аз размишлявам върху тази на  Фройд."

     Поздравяваме Мария и Неше и им пожелаваме още много успехи!

    Това съобщиха от ръководството на училището.

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини