Сиймур Хърш с II част за „Северен поток“: Защо Байдън не иска разследване и какво общо има Шолц

Американският журналист Сиймур Хърш публикува втората част от разследването си за взривовете на газопроводите "Северен поток".

В първата част той заяви, че експлозивите под газопровода са били заложени от американски водолази под прикритието на учения на НАТО и активирани от норвежците. А всичко това е било санкционирано лично от президента на САЩ Джо Байдън.

Във втората част той настоява на своята версия, която бе официално отречена от американските власти, и твърди, позовавайки се на източници, че Байдън все още не е възложил на американските разузнавателни служби да разследват саботажа и никога няма да го направи, "защото знае отговора".

Хърш предполага, че именно със "Северен поток" е било свързано неотдавнашното посещение на канцлера на Германия Олаф Шолц в САЩ. Според него германският канцлер е получил "правилната" версия за диверсията в Белия дом. Той смята, че дори Шолц да не е знаел предварително за саботажа на газопроводите, от есента насам той е подкрепял усилията на САЩ да скрият данните.

Журналистът твърди също, че ЦРУ и германското разузнаване са били помолени да подготвят алтернативна история за диверсиите за медиите. А разследването му е почти игнорирано от американските медии. Наскоро западните медии масово съобщиха за участието в диверсиите на определена "проукраинска група", която не е свързана с украинското правителство.

Разследването на Хърш беше оповестено на 8 февруари и до момента нямаше официална позиция от Брюксел по темата.

Европейската комисия смята за спекулативни изводите от разследването на американския журналист Сиймур Хърш за това, че САЩ, заедно с Норвегия, са взривили "Северен поток" и "Северен поток-2", съобщи ТАСС преди дни.

"Не коментираме спекулации около автора на саботажа срещу газопровода "Северен поток". Единственото основание за всеки възможен отговор на този въпрос - това е официалното разследване. Такива разследвания са отговорност на страните членки на ЕС, чиито интереси са засегнати. И тези разследвания все още продължават. Засега те само са установили, че тръбопроводите са били унищожени в резултат на преднамерен акт на саботаж", заяви говорител на ЕК в отговор на руската държавна агенция ТАСС.

Ето какво пише американският журналист:

"Изминаха шест седмици, откакто публикувах разследване, базирано на анонимни източници, в който президентът Джо Байдън е посочен като длъжностното лице, разпоредило мистериозното унищожаване през септември миналата година на "Северен поток 2" - нов газопровод на стойност 11 млрд. долара, който трябваше да удвои обема на природния газ, доставян от Русия за Германия. Историята придоби популярност в Германия и Западна Европа, но в САЩ почти не беше отразена в медиите. Преди две седмици, след посещението на германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон, американските и германските разузнавателни служби се опитаха да допринесат за затъмнението, като предоставиха на в. "Ню Йорк Таймс" и германския седмичник "Цайт" фалшиви материали, за да се противопоставят на съобщението, че Байдън и американски агенти са отговорни за разрушаването на газопровода.

Пресаташетата на Белия дом и Централното разузнавателно управление последователно отричаха, че Америка е отговорна за взривяването на газопроводите, и тези проформа опровержения бяха повече от достатъчни за пресслужбата на Белия дом. Все още Няма данни някой от назначените там репортери да е попитал прессекретаря на Белия дом дали Байдън е направил това, което всеки сериозен лидер би направил: официално да "възложи" на американската разузнавателна общност да проведе задълбочено разследване с всички свои средства и да разбере кой точно е извършил деянието в Балтийско море. Според източник от разузнавателната общност президентът не е направил това, нито пък ще го направи. Защо не го е направил? Защото той знае отговора.

Сара Милър - енергиен експерт и редактор в Energy Intelligence, която издава водещи търговски списания - ми обясни в едно интервю защо историята с газопровода е голяма новина в Германия и Западна Европа. "Разрушаването на газопроводите "Северен поток" през септември доведе до допълнителен скок на цените на природния газ, които вече бяха шест или повече пъти по-високи от нивата преди кризата", каза тя. "Северен поток" беше взривен в края на септември. Вносът на природен газ в Германия достигна своя връх месец по-късно, през октомври, като достигна 10 пъти по-високи стойности от тези преди кризата. Цените на електроенергията в цяла Европа се повишиха, а правителствата похарчиха до 800 млрд. евро, според някои оценки, за да предпазят домакинствата и предприятията от последиците. Цените на природния газ, отразяващи меката зима в Европа, сега са спаднали до около една четвърт от октомврийския връх, но все още са между два и три пъти по-високи от предкризисните нива и надхвърлят три пъти сегашните цени в САЩ. През последната година германски и други европейски производители затвориха най-енергоемките си производства, като например производството на торове и стъкло, и не е ясно кога, ако изобщо някога, тези заводи ще бъдат отворени отново. Европа се опитва да изгради мощности за слънчева и вятърна енергия, но това може да не стане достатъчно скоро, за да се спасят големи части от германската промишленост.", пише Хърш.

В началото на март президентът Байдън прие германския канцлер Олаф Шолц във Вашингтон. Пътуването включваше само две публични събития - кратка формална размяна на комплименти между Байдън и Шолц пред пресслужбата на Белия дом, без да се допускат въпроси; и интервю на Фаред Закария за Си Ен Ен с Шолц, който не засегна твърденията за газопровода. Канцлерът е летял до Вашингтон без представители на германската преса на борда, без планирана официална вечеря, а двамата световни лидери не бяха предвидили да дадат пресконференция, както обикновено се случва на подобни срещи на високо равнище. Вместо това по-късно беше съобщено, че Байдън и Шолц са имали 80-минутна среща, като през по-голямата част от времето не са присъствали помощници. Оттогава не са публикувани изявления или писмени договорености от страна на нито едно от правителствата, но човек, който има достъп до дипломатическото разузнаване, ми каза, че е имало обсъждане на разкриването на газопровода и в резултат на това определени служители в ЦРУ са били помолени да подготвят в сътрудничество с германското разузнаване история, която да предостави на американската и германската преса алтернативна версия за унищожаването на "Северен поток". Тоест агенцията е трябвало "да импулсира системата" в опит да се дискредитира твърдението, че Байдън е наредил унищожаването на газопроводите".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини