От Съюза на инвалидите в Кърджали настояват в подвижните секции да се гласува с епикриза,а не само с телково решение

  От Съюза на инвалидите в Кърджали настояват в подвижните секции да гласуват лица представили епикриза,а не само с телково решение.Припомнят,че такава бе практиката доскоро.Много повече време и ресурс се губи за да се транспортира гласоподавател с увреждания до редовна секция,отколкото,ако му бъде призната епикризата и той бъде включен в списък за подвижна секция.Това подчерта пред Кърджали бг вести председателката на ОС на Съюза на инвалидите в Кърджали Шенай Бекир.Тя даде като пресен пример получилия подкрепа за лечението си Юри Ангелов.Той е опериран и за да гласува трябва да бъде съпроводен до секция от поне двама души.С епикриза обаче,той ще може да упражни правото си на глас в подвижна секция.

  Шенай Бекир каза,че хората с увреждания имат много очаквания от политиците.Те са публикувани в нарочно обръщение на Съюза:

ОБРЪЩЕНИЕ

От Национално представителните организации на и за хора с увреждания

към политическите формации,участващи в парламентарните избори на 2 април 2023 г.

Уважаеми госпожи и господа политици,

Предстои ви поредното тежко състезание за получаване на народното доверие.

Съставянето на правителство, което да овладее натрупалите се социално икономически кризи и подобряване качеството на живот на българските граждани, трябва да бъде основната ви задача в 49-то Народно събрание.

Национално представителните организации на и за хора с увреждания в качеството си на активен граждански партньор на държавата и общините, използваме случая да настояваме за спешно създаване на условия за прилагане в пълен обем на Националния план за възстановяване и устойчивост, относно предвидените политики в него за социално приобщаване на хората с увреждания. Ние поставяме пред вас и неотложните за решаване проблеми на хилядите граждани с трайни увреждания, които защитаваме:

ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ

Повишаване на достъпността и качеството на образователния процес и адаптиране на неговата материална база за хора с различен вид и степен на увреждане. Повишаване квалификацията на преподавателският състав при работа с деца със специфични възможности.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Осигуряване на всеобхватен достъп до своевременна и ефективна здравна грижа, рехабилитация, последващо лечение и цялостна нова лекарствена политика. Развитие на система за ранна диагностика и профилактика на заболяванията. Укрепване системата на ТЕЛК чрез окомплектоване на съставите, намаляване сроковете за издаване на решения, осигуряване на достойно възнаграждение за членовете на ТЕЛК и обезпечаване на тяхната издръжка.

ПРЕДОСТАВЯНЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, ПРИСПОСОБЛЕНИЯ, СЪОРЪЖЕНИЯ И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Генерално преразглеждане на утвърждаваният от Националната здравноосигурителна каса списък за предоставяне от държавата на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания в посока на разширяване на подкрепата за хората със зрителен, слухов и комбиниран зрително- слухов дефицит; епилепсия;нервомускулни и други заболявания. Въвеждане на съвременни вискотехнологични изделия и увеличаване на финансовият ресурс за покриване на стойността на всички групи артикули.

СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Спешно приключване изработването на националната карта за социалните услуги и усъвършенстване на нормативната база в тази област, отразяващи реалните потребности на хората с увреждания и натрупаният практически опит в тази сфера.

ЗАЕТОСТ

Чувствително повишаване на средствата за активни политики за трудова реализация на хора с трайни увреждания чрез Националната програма за заетост и обучение за хора с трайни увреждания, програмите на Агенцията за хората с увреждания и Агенцията по заетостта. Въвеждане на целеви операции за подкрепа на заетостта на тази целева група чрез програмите„Развитие на човешките ресурси“, „Конкурентноспособност и иновации в предприятията“ и други. Увеличаване на контрола за спазване на квотния принцип в обичайна работна среда, въведен с чл. 38 от Закона за хората с увреждания.

ОСИГУРЯВАНЕ НА ДОСТЪП ДО АРХИТЕКТУРНА, ТРАНСПОРТНА И КОМУНИКАЦИОННА СРЕДА

Увеличаване на ресурсите и въвеждане на ефективен контрол при реализацията на проекти за подобряване достъпността на урбанизираните територии и транспортната мрежа. Засилване на мониторинга за достъпност на сайтовете на държавни и общински институции, здравни заведения, големи търговски вериги и други.

РАЗВИТИЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНОТО ТВОРЧЕСТВО И СПОРТА, КАТО МОЩНО СРЕДСТВО ЗА РЕСОЦИАЛИЗАЦИЯ

Осигуряването на достъп за хора с увреждания до паметници на културата и спортни съоръжения. Реализиране на целеви програми за финансиране изяви на нашите членове в областта на изкуството и спорта.

ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ДЕЙСТВАЩИ ЗАКОНИ

Чл.18 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица да продибие следната редакция:

„Чл. 18. (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 за лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност, определена с влязло в сила решение на компетентен орган, се намалява със 10 200 лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане срока на валидност на решението.

(2) Месечната данъчна основа по чл. 42, ал. 2 за доходи от трудови правоотношения на лица с 50 и с над 50 на сто намалена работоспособност се намалява с 850 лв., включително за месеца на настъпване на неработоспособността и за месеца на изтичане срока на валидност на решението.“

Изменението на този текст е публикувано в ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г. Тогава минималната работна заплата за страната е 220 лв., а днес е 780 лв. или е отчетен ръст от 354%. Отчетената годишна инфлация за 15-годишния период е в размер на 63%.

Закон за военноинвалидите и военнопострадалите, на база предложения на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите;
Закон за хората с увреждания- създаване на Държавна агенция за хората с увреждания;

Уважаеми госпожи и господа политици,

Време е за формиране на национални стратегически приоритети, единение и дела, а не за червени линии и деконструктивност!

Национално представителни организации на и за хора с увреждания:

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини