По повод помощите за Турция посланик Секизкьок каза: „Досега България за нас беше една съседна страна. Отсега вие сте наши кръвни братя!”

Изображение 1 от 3

    „Досега България за нас беше една съседна страна. Отсега вие сте вече наши кръвни братя!” Това заяви при посещението си в Кърджали посланикът на Р Турция у нас Н.Пр.Айлин Секизкьок, която дари на общината мобилен медицински пункт със съвременно медицинско оборудване. Тя пристигна в родопския град на връх 8 март, за да изкаже горещите си благодарности на всички включили се в кампанията по събиране на помощи за пострадалите от унищожителните земетресения в южната ни съседка. Затова и първата спирка от визитата й бе общинският център за събиране на помощи в Кърджали, където  бе посрещната от кмета д-р инж. Хасан Азис, заместника му Тунджай Шюкрю, секретаря на общината Себахатин Риза, кметове на общини в Кърджалийска област.

    Тук бяха и всички служители и работници, които вече над месец приемат,  сортират, и разпределят денонощно пристигащите в пункта помощи от всичките седем общини в област Кърджали. Турският дипломат бе посрещнат и от представители на транспортните фирми, които както стана ясно в последствие, през цялото време са отказвали други ангажименти, за да могат да транспортират до Турция събраните помощи от региона.

    „Преди около месец ни сполетя едно бедствие, което го окачествихме като бедствието на века. 11 области в Турция се разрушиха, повече от 90 000 сгради се превърнаха в руини, стотици хиляди хора останаха под тези руини. Нашата мъка е много голяма.  Турция е изправена пред едно голямо изпитание. Трябва да се възстановят сградите. Милиони хора, които останаха без домове трябва да им се осигури подслон. Турция е държава с много голям капацитет, но и тя при това голямо изпитание не е в състояние да се справи сама. Имахме нужда от помощ и България беше една от първите страни, които откликнаха на този наш повик”, каза пред журналисти Н.Пр. Айлин Секизкьок. Тя поднесе благодарности от името на турския народ на президента и правителството на България, на народа на България.

    Н.Пр. Секизкьок съобщи, че вчера от нашата страна за Р Турция е тръгнала една голяма влакова композиция със 70 контейнера напълно оборудвани за нормален подслон. „Милиони граждани на България, включително и в Кърджали, се мобилизираха за да се отзоват и ни помогнат.  Благодарим на всички тях”, каза турският дипломат. Тя заяви че до момента около 200 тира с материални помощи са пристигнали в Турция, а в откритите в посолството на южната ни съседка сметки са постъпили над 2 милиона долара. „До днес за нас България беше съседна държава. От тук нататък вие сте наши кръвни братя”, каза Н.Пр. Айлин Секизкьок.

    Кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис коментира, че до този момент от Кърджали за Турция са отпътували 12 ТИР-а с помощи, събрани от седемте общини на Кърджалийско, в това число и от над 400 села в областта. „В същото време събраната и преведена сума в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция от общините в област Кърджали е над 750 000 лева, в това число и 230 000 лева събрани от мюфтийството.”, каза кметът. Той благодари на посланика на Р Турция в България за дарението, което тя направи на община Кърджали, а именно - мобилен медицински пункт, който дават възможност на хората в най-отдалечените места на община Кърджали да извършват своите прегледи. Част от медицинското  оборудването на мобилния пункт включва рентген с плосък детектор, ехограф, , ЕКГ-апарат, спирометър, апарат за пулсометър, глюкомер, апарат за кръвно налягане, безконтактни термометри, хладилна чанта за кръвни проби, хладилник, лазерен принтер и др.  

    В знак на благодарност за хуманния и благороден жест към жителите на община Кърджали кметът д-р инж.Хасан Азис награди посланика на Турция с почетен знак на община Кърджали -златен. Това се случи при последващото посещение на Н.Пр. Айлин Секизкьок в село Мост, където тя връчи на кмета на общината ключовете за новия медицински автомобил. Първите прегледи в района на Мост, Миладиново и Конево започнаха още от днес и ще продължат до 10 март. Те ще се извършат от медици, които ще пристигнат от Турция, както и от лекари от кърджалийската болница.

    В село Мост дипломат №1 на Турция проведе среща с хората, дошли за медицински преглед  и среща-разговор в читалището с жени от селото по случай 8 март – Международен ден на жената.

    Кърджали бг вести

    Снимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини