168 души в областта са ангажирани за месец по програми

По мерки за насърчаване на заетостта работилите лица през месец януари 2023 г. са 88,съобщават от Бюрото по труда в Кърджали.Освен това по програми за заетост и обучение работилите лица за месеца са 82.

Вицепремиерът Лазаров коментира в тази връзка: Адаптирането на работната сила към потребностите на икономиката е приоритет на националната политика по заетостта

„Един от един от основните приоритети на националната политика по заетостта е повишаване качеството на работната сила в съответствие с потребностите на икономиката. Изследванията за бъдещето на труда от последните години показват, че около две трети от днешните първокласници след завършването на образованието си ще работят професии, които към настоящия момент не съществуват. В много индустрии и държави най-търсените днес професии не са съществували преди 10 години“, заяви вицепремиерът Лазаров. Той допълни, че според изследванията дигиталните знания ще стават все по-необходими, а по данни на Европейската комисия такива вече се изискват за около 90% от днешните работни места.

Вицепремиерът Лазаров припомни, че с финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост е планирано до средата на 2024г. Министерството на труда и социалната политика да разработи дигитална платформа и електронни ресурси за провеждане на онлайн курсове за обучение. „Целта ни е до средата на 2026г. 500 000 безработни и заети да придобият дигитални умения. Очаква се още 160 000 души да преминат обучения за придобиване на цифрови умения по Програма „Развитие на човешките ресурси 2021-2027”, а около 100 000 души, които имат някакви дигитални умения, но не разполагат със сертификат за тях, ще имат възможност да ги валидират“, допълни той.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини